Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia
  • obiad
  • ciecierzyca
  • kurkuma
Obiad doskonały

Polecamy przepis na potrawę, która korzystnie wpłynie na płuca. Ciecierzyca chłodzi i wysusza podrażnione płuca w stanie zapalnym. Szałwia wysusza nadmiar śluzu w płucach, a jednocześnie lekko rozgrzewa. Marchewka, kapusta i brokuły uzupełniają zarówno witaminę A, jak i C.

Danie pomaga również w walce z przeziębieniem i kaszlem. Potrawa jest szczególnie lubiana przez dzieci.

Czas przygotowania: około 1,5 godziny

0 wata, 0 pitta, – kapha

Z podanej ilości składników przyrządzisz około 4-5 porcji potrawy.

Składniki:

1/2 szklanki suchej ciecierzycy

6 szklanek wody

1–2 łyżki masła ghee

1/2 łyżeczki nasion czarnej gorczycy

1 łyżeczka nasion kminu

1 łyżeczka kurkumy

1 duża, pokrojona cebula

2 ząbki rozgniecionego czosnku (pomiń dla pitta)

1 łyżka suszonej, pokruszonej szałwii

1 szklanka ryżu basmati

2–4 szklanek wody (według potrzeby)

1/2 pałeczki kombu

1 pokrojony korzeń pasternaku (według uznania, można pominąć)

1 pokrojona marchewka

1 szklanka pokrojonej kapusty lub brokułów (pomiń dla wata)

3/4 łyżeczki soli morskiej

1 łyżeczka zmielonej kolendry

1 łyżka nasion sezamu

 

Przygotowanie:

Umyj fasolkę i ryż. Włóż ciecierzycę do wody i doprowadź do wrzenia w szybkowarze. Gotuj przez 30 minut pod ciśnieniem na średnim ogniu. W czasie gdy ciecierzyca się gotuje, rozgrzej ghee na średniej wielkości patelni, dodaj gorczycę i nasiona kminu. Kiedy gorczyca zacznie strzelać,wrzuć kurkumę, cebulę, czosnek i szałwię. Smaż na małym ogniu przez 2–3minuty, ciągle mieszając. Dodaj ryż i zamieszaj. Odstaw na bok i poczekaj, ażciecierzyca będzie gotowa.

Kiedy ciecierzyca jest ugotowana, otwórz szybkowar i dodaj przyprawionyryż. Dodaj kombu i pasternak (opcjonalnie), dolej resztę wody. Gotuj przez 45 minut, ażryż zmięknie. Dodaj resztę warzyw i przypraw, potem gotuj na wolnym ogniuprzez kolejne 15 minut.

Opracowanie przepisu na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl