Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • herbaty ekologiczne
  • medycyna naturalna
  • książki ajurwedyjskie
kuchnia ajurwedyjska
Napoje miłosne na pobudzenie zmysłów

Zmysłowa przyjemność, radość, chwile pełne czułości, celebrowanie każdego momentu – zachęcamy do spontaniczności, rozluźnienia, bliskości i czasu we dwoje. Wypróbuj przepisy na dwa eliksiry miłosne i spraw, aby czas z ukochaną osobą był jeszcze bardziej namiętny. Pobudź swoje zmysły pysznymi smakami!

 

Romantyczna, podniecająca herbata

Ten czerwony, romantyczny napój idealnie nadaje się na Walentynki lub na inną specjalną okazję. Jest znakomitą alternatywą dla tych, którzy nie piją alkoholu.

Składniki:

4 szklanki wody (najlepiej przegotowanej, ostudzonej lub butelkowanej wody stołowej)

1/4 szklanki kwiatów czerwonego hibiskusa

2 łyżki stołowe trawy cytrynowej lub melisy

2 łyżki stołowe dzikiej róży

skórka z 1 średniej pomarańczy, najlepiej organicznej, pokrojona na kawałki

miód (najlepiej surowy)

Czas przygotowania: ok. 1-2 godzin (w zależności od tego, czy podajesz ją na zimno, czy na gorąco)

Z podanej ilości składników przygotujesz 4 szklanki napoju.

 

Przygotowanie:

W rondelku zagotuj wodę, następnie zestaw z ognia. Dodaj wszystkie składniki wyjątkiem miodu, przykryj, odstaw do zaparzenia na około 45 minut, aż wywar nabierze odcienia głębokiej czerwieni. Przecedź, dodaj miód do smaku, zamieszaj. Wlej do eleganckiego szklanego lub kryształowego dzbanka, schładzaj kilka godzin i podawaj.

Jak podawać? Ten smaczny napój o głębokim, lekko cierpkim smaku można serwować z lodem lub na gorąco z pięknych szklankach lub kieliszkach – przed posiłkiem, w jego trakcie lub po nim. Możesz udekorować naczynia spiralnie wyciętą skórką z pomarańczy.

Jeśli chcesz, aby napój stał się erotycznym dodatkiem, zamroź herbatę w pojemniczkach do kostek lodu i dodawaj do drinków, białego wina, piwa imbirowego. Takie smakowite herbaciane kostki lodu znakomicie nadają się też do zmysłowych igraszek we dwoje.

 

Herbata "Po prostu całuj"

Te herbata budzi zmysłowy zachwyt: drażni i kusi, rozgrzewa i chłodzi, pobudza i wywołuje dreszcze. A dodatkowo – znakomicie odświeża jamę ustną.

Weź 2 szklanki wody, 3 saszetki herbaty z mięty pieprzowej, 1 łyżkę świeżego, utartego korzenia imbiru, 2 łyżki surowego miodu, 1 łyżka świeżego soku z cytryny.

Zagotuj wodę w małym rondelku, następnie zestaw z ognia. Dodaj saszetki herbaty z mięty pieprzowej oraz korzeń imbiru i zostaw do zaparzenia na 30 minut. Przecedź do drugiego garnka, dodaj miód i sok z cytryny do smaku. Zamieszaj.

Herbata powinna smakować jak mieszanka domowej lemoniady i naturalnego piwa imbirowego, z silnym miętowym posmakiem. Możesz ją pić wtedy, gdy chcesz odświeżyć jamę ustną i nieco się pobudzić. Wspaniale smakuje zarówno na zimno, jak i na gorąco.

 

Pyszne, ekologiczne herbaty Pukka oraz Yogi Tea – w różnych smakach – znajdziesz w zielonysklep.com. Zobacz tutaj.

 

Przeczytaj także:

Czaj masala, czyli indyjska herbata z mlekiem 

Miętowy czaj

Nowe smaki herbat Pukka

Herbaty Yogi Tea - smak i aromat w filiżance

 

 

 

Opracowanie na podstawie:

Domowe receptury na naturalne kosmetyki. Stephanie Tourles. Książka ukaże się wkrótce nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2016.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl