Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia wegańska
  • przepisy ajurwedyjskie
  • desery wegańskie
  • dania bezglutenowe
kuchnia wegańska
Mus z banana i awokado

Ten pyszny smakołyk doskonale nadaje się zarówno na deser, jak i lekkie, energetyczne śniadanie. Banan, awokado, daktyle, migdały, kakao – znakomity, pożywny mus przygotujesz w pięć minut. Wegański gęsty koktajl sprawdzi się także jako przekąska w trakcie lub po treningu. Polecamy na mały i większy głód.

Czas przygotowania: 5 minut

Z podanej ilości składników przygotujesz 1 porcję musu (koktajlu).

 

Składniki:

1 dojrzały banan pokrojony na kawałki

1/2 dojrzałego awokado

2 daktyle bez pestek

1-2 łyżki wody (zamiast wody możesz dodać łyżkę mleka ryżowego lub migdałowego)

1 czubata łyżka surowych, mielonych migdałów (najlepiej bez skórki) – opcjonalnie. Jeśli nie przepadasz za migdałami, możesz zamiast nich dodać orzechy laskowe lub orzechy nerkowca

1/2 szklanki malin lub truskawek – możesz pominąć. Zamiast owoców możesz dodać też 1 łyżkę ekologicznej konfitury

Jeśli chcesz by mus miał smak bardziej czekoladowy, dodaj 1 łyżkę surowego kakao. Wówczas koktajl będzie nieco cięższy i gęstszy i będzie zawierał dodatkową dawkę cennego magnezu.

 

Przygotowanie:

Umieść wszystkie składniki w blenderze. Miksuj przez 30 sekund lub do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Od czasu do czasu zgarniaj ze ścianek naczynia osadzający się krem.

Podawaj w miseczkach lub pucharkach. Smacznego!

 

Przeczytaj także:

Jagody acai i ich odżywcza moc

Koktajl bogaty w białko

Koktajl ananasowy z miętą i daktylami 

 

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl