Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • dieta wegetariańska
  • przepisy indyjskie
  • masło ghee
masło klarowane ghee
Masło ghee – palce lizać!

Masło klarowane ghee jest składnikiem wielu potraw indyjskich. Ma szerokie zastosowanie - znakomicie sprawdza się w gotowaniu, smażeniu i pieczeniu. Wzmacnia system odpornościowy, poprawia trawienie. Wzbogaca smak dań. A jak smakuje? Sprawdź.

Masło ghee jest wysoko cenione w leczeniu ajurwedyjskim, ma właściwości odmładzające. Jest łatwo przyswajalne, łatwo go strawić, pomaga też w absorpcji innych składników odżywczych, czego nie mogłoby dokonać zwykłe masło.

Masło klarowane ghee jest powszechnie używane w wielu indyjskich potrawach. Można na nim smażyć, gotować, piec lub dodawać do gotowych dań. Ma specyficzny smak i zapach. Jest lekkie i delikatnie słodkie w smaku.

Warto wiedzieć, że masło ghee ma właściwości lecznicze i używane jest w wielu przypadkach do leczenia różnych dolegliwości.

Ghee doskonale poprawia trawienie i wchłanianie pożywienia. Wzmacnia system odpornościowy, odbudowuje tkanki. Jednocześnie nie obciąża wątroby, jak inne tłuszcze czy zwykłe masło, lecz wzmacnia ją. Nie przyczynia się do wzrostu poziomu cholesterolu.

Masło ghee ma właściwości odżywcze. Znakomicie nadaje się w diecie osób przemęczonych, z anemią lub tych, którym brakuje energii. Zawiera witaminy A, D, E, K, spowalnia proces starzenia się komórek. Pozytywnie wpływa na wzrok i skórę. Jest szczególnie zalecane dla dosz wata i pitta.

Masło ghee jest wolne od laktozy i kazeiny, dlatego jest alternatywą dla osób z nietolerancją laktozy.

Doskonale sprawdza się w gotowaniu. Mimo że stanowi podstawę wielu dań kuchni ajurwedyjskiej, świetnie sprawdzi się również w polskich potrawach. Wzbogaca smak każdej potrawy, jest dobre do każdego posiłku. Nadaje się do deserów, które dzięki ghee nabierają subtelnego smaku.

 

 

Polecamy masło klarowane ghee „Palce lizać” – robione według tradycyjnej receptury z Indii. Masło klarowane ghee produkowane z mleka polskich krów pochodzących z hodowli ekologicznych. Zobacz w zielonysklep.com – kliknij tutaj.

 

 

Zobacz także:

Obiad doskonały 

Leczo z dyni

Nabiał w diecie wegetariańskiej

 

 

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl