Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia indyjska
  • przyprawy indyjskie
  • ajurweda Kraków
  • masala
kuchnia indyjska
Masala na sześć sposobów

Masala to bardzo popularna mieszanka przypraw stosowana w kuchni indyjskiej. To znakomity dodatek do ryżu, soczewicy, fasoli, sera, zup i warzyw. Jest szczególnie polecana do dań wegetariańskich. Chcesz poznać sześć pomysłów na masalę? Wystarczy spróbować!

Bombay Biryani masala 

To intrygująca, lekko słodka mieszanka przypraw. Idealna do przyprawiania potraw z ryżem lub warzywami.

W jej składzie znajdziesz m.in.: sól, kolendrę, suszone śliwki, czerwone chilli, koper, mango, kminek, goździki, nasiona kardamonu, czosnek, pieprz czarny, pieprz zielony oraz gałkę muszkatołową.

 

Dal Makhani masala

Ta mieszanka przypraw jest idealna do przyrządzania zup opartych na fasoli, grochu i soczewicy. Nadaje potrawom lekko pikantny smak. Zupy z dodatkiem tej masali znakomicie rozgrzewają, a więc są dobrym posiłkiem na jesień i zimę.

W jej składzie znajdziesz m.in.: kolendrę, czerwone chilli, suszone mango, płatki cebuli, czarny pieprz, sól, suszony imbir, płatki czosnku, goździki, gałkę muszkatołowa, asafetydę, anyż gwiazdkowy.

 

Sabji masala

To dość pikantna, ostra mieszanka przypraw, którą przyprawia się warzywa oraz dania z grzybów. Jest polecana do potraw wegetariańskich.

W jej składzie znajdziesz m.in.: kolendrę, kminek, chilli, kurkumę, czarny pieprz, goździki, liście kozieradki, sól, gałkę muszkatołową, imbir, nasiona kardamonu, cynamon, liść laurowy, koper włoski, kminek, gorczycę, cebulę, czosnek.

 

Chana masala

To jedna z najpopularniejszych przypraw stosowana w kuchni indyjskiej. Ma bogaty skład i wspaniały, orientalny smak i aromat.

Jest polecana do pikantnych dań z kapusty, cieciorki, grochu, fasoli oraz innych warzyw strączkowych.

W jej składzie znajdują się: kolendra, sól, suszone mango, ziarno granatu, chilli, kmin, ziarno melonu, pieprz czarny, sól indyjska, liście kozieradki, goździki, mięta, gałka muszkatołowa, imbir, cynamon, liście laurowe, kardamon, kminek, gałka muszkatołowa, asafetyda.

 

Pav Bhajii masala

Ta mieszanka przypraw stosowana jest do past i nadzień warzywnych. Można jej używać do pasztetów z soi, soczewicy, a także do doprawiania duszonych warzyw.

Jej bardzo aromatyczna i intensywna w smaku. W jej składzie znajduje się: kolendra, chili, kmin rzymski, mango mielone, nasiona kardamonu, czarny pieprz mielony, sól, koper włoski, cynamon, imbir mielony, liść laurowy, goździki, anyż, kminek, gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy.

 

Shahi Paneer masala

To mieszanka przypraw stosowana głównie do potraw z warzyw, zwłaszcza pomidorów, zup, sosów. Świetnie nadaje się również do serów i czapati.

W jej składzie znajduje się: kolendra, chilli, płatki cebuli, sól, kurkuma, kmin rzymski, liście kozieradki, zielony kardamon, czarny pieprz, imbir mielony, cynamon, kurkuma, goździki, płatki czosnku, gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy, anyż gwiazdkowy.

 

Wszystkie sześć rodzaje masali – do rozmaitych potraw – znajdziesz w zielonysklep.com. Zobacz tutaj.

 

 

Przeczytaj także:

Chai masala - czyli indyjska herbata z mlekiem

Leczo ze słodkiej papryki

Koper i kolendra

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl