Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • przepisy wegańskie
  • dania bezglutenowe
  • ajurweda Kraków
przepisy wegańskie
Marcepanowe trufle

Polecamy pyszne, wegańskie trufle w polewie czekoladowej. Z dodatkiem mielonych migdałów, wanilii, gałki muszkatołowej i kakao – są zdrową i smaczną przekąską dla wszystkich, którzy mają ochotę na małą słodycz. Znakomite jako dodatek do popołudniowej herbaty. Spróbuj.

 

Czas przygotowania: 20 minut

Z podanej ilości składników przygotujesz 18 trufli.

 

Składniki:

3/4 szklanki nierafinowanego cukru (najlepiej brązowego)

1 szklanka wody (lub więcej w razie potrzeby)

1/2 szklanki mielonych migdałów

1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej (opcjonalnie)

1/4 szklanki oleju kokosowego

1/2 szklanki surowego kakao w proszku

2 łyżki syropu klonowego lub nektaru kokosowego

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Przygotowanie:

W dużym rondlu ustawionym na dużym ogniu zagotuj cukier z 1/2 szklanki wody. Gotuj przez 5 minut, nieustannie mieszając, aż płyn nabierze konsystencji syropu. Zmniejsz ogień. Mieszając, dodaj migdały oraz ewentualnie gałkę muszkatołową. Mieszanka powinna być kleista. Jeśli nie jest, dodaj łyżkę wody.

Przełóż mieszankę do miski. Odstaw na 10 minut do wystudzenia. Rękami formuj kulki o średnicy 2,5 cm. Odkładaj na bok na talerz.

Aby zrobić czekoladową polewę do trufli, zagotuj pozostałe 1/2 szklanki wody w małym rondelku na niezbyt dużym ogniu. Olej kokosowy włóż do szklanki i umieść ją w gotującej się wodzie, aby olej się roztopił. Wlej olej do średniej miski. Dodaj kakao, syrop klonowy i ekstrakt waniliowy. Starannie wymieszaj.

Zanurzaj marcepanowe kulki w czekoladowej masie do połowy. Układaj je na tacce. Włóż do lodówki na 10 minut przed podaniem. Trufle marcepanowe można przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku do 3 tygodni.

 

Przeczytaj także:

Chałwa z marchwi

Pudding z makiem

Deser migdałowy z szafranem 

 

 

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl