Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • zdrowa dieta
  • dania wegetariańskie
  • przepisy bezglutenowe
kuchnia ajurwedyjska
Makowiec po ajurwedyjsku

Polecamy przepis na znakomity „makowiec” w stylu indyjskim z dodatkiem orzeszków piniowych i szafranu. Ciepły, lekko słodki, aromatyczny, o konsystencji gęstego budyniu, bez dodatku mąki – zaskoczy i zaintryguje swoim orientalnym smakiem. Szczególnie uwielbiany przez dzieci. Polecamy na świąteczny podwieczorek.

 

Z podanej ilości składników przygotujesz 4 porcje makowca.

 

Składniki:

1 szczypta szafranu (do zamoczenia szafranu)

1 łyżka mleka

1/4 szklanki białych nasion maku

4 szklanki mleka

1/4 łyżeczki kardamonu

1 szczypta gałki muszkatołowej

1 czubata łyżeczka orzeszków pini lub nerkowca (opcjonalnie)

1 łyżka ghee

1/2 szklanki (albo dowolna ilość, do smaku) nierafinowanego cukru trzcinowego

 

 

Przygotowanie:

 

Zamocz szafran w łyżce mleka na 10 minut. Upraż na sucho nasiona maku w ciężkim rondlu lub płytkim rondelku, mieszając nieustannie do chwili, gdy się zarumienią i zaczną wydawać trzaskający odgłos.

Wsyp nasiona do blendera, wlej 1 szklankę mleka i miksuj, aż całość będzie miała płynną konsystencję.

Zagotuj na małym ogniu 3 pozostałe szklanki mleka i dodaj kardamon, gałkę muszkatołową, orzechy pini lub nerkowca, namoczony szafran oraz zmiksowane nasiona maku. Mieszając, dodaj cukier i ghee. Gotuj przez 5 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.

Podawaj na ciepło. Smacznego!

 

Osoby o konstytucji kapha mogą jeść tylko niewielkie ilości tego dania.

Makowiec ajurwedyjski ma działanie łagodzące i tonizujące.

 

Szafran, kardamon oraz nierafinowany cukier trzcinowy znajdziesz w zielonysklep.com

 

Przeczytaj także:

Deser z daktyli na dobry nastrój

Marcepanowe trufle

Naleśniki z makiem i pomarańczą 

 

 

Opracowanie na podstawie:

Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl