Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia
  • Indie
  • przepisy
  • makaron
Makaron dla małych i dużych

Proponujemy bardzo ciekawy i ekstrawagancki przepis na makaron na słodko. Ten klasyczny przysmak indyjski podaje się z dodatkiem migdałów i kardamonu. Bardzo smaczny i pożywny deser!

Czas przygotowania: 15 minut

− wata, – pitta, + kapha

 

Z podanej ilości składników przygotujesz 3-4 porcje potrawy.

Składniki:

600 g surowego, drobno pokruszonego makaronu razowego

1 szklanka pełnotłustego mleka

5 sparzonych migdałów bez skórki

1 łyżeczka ghee

1/8 łyżeczki zmielonego kardamonu

4–5 nitek szafranu

1,5 łyżki syropu z ryżu brązowego

Przygotowanie:

Smaż pokruszony makaron w ghee, aż nabierze jasnobrązowego koloru. Dodaj mleko i gotuj na dużym ogniu przez 4 minuty, aż makaron zmięknie. Cały czas mieszaj, by nie zrobiły się grudki. Kiedy makaron ostygnie, dodaj resztę składników i wymieszaj. Gotowe!

Opracowanie przepisu na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl