Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • przyprawy indyjskie
  • ajurweda przepisy
  • dania dla wegan
ajurweda przepisy
Leczo ze słodkiej papryki

Proponujemy przepis na pikantne leczo ze słodkiej papryki. Z dodatkiem kminu, gorczycy, kurkumy, ziaren sezamu i prażonych orzechów ziemnych. Znakomite z ryżem basmati lub kaszą jaglaną.

 

Z podanej ilości składników przygotujesz 4 porcje potrawy.

 

Składniki:

4 szklanki słodkiej papryki pokrojonej na kawałki średniej wielkości

2 łyżki oleju krokoszowego

1 łyżeczka nasion kminu

1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy

1 szczypta asafetydy

1 łyżeczki kurkumy

1 łyżeczki sproszkowanej masali

2 łyżki prażonych, mielonych orzechów ziemnych

2 łyżki prażonych, mielonych ziaren sezamu

1 łyżeczki soli

 

Przygotowanie:

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i wlej olej, dodaj nasiona kminu, gorczycy oraz asafetydę. Mieszaj do chwili, gdy nasiona zaczną trzaskać. Dodaj kurkumę i masalę. Wymieszaj, a następnie dodaj pokrojoną paprykę.

Zmniejsz ogień i potrząśnij patelnią, aby dobrze wymieszać składniki. Przykryj i smaż przez około 10 minut do chwili, gdy papryka zmięknie.

Osoby o konstytucji pitta powinny spożywać potrawę w umiarkowanych ilościach i gotować ją bez asafetydy oraz masali.

Podawaj z ryżem lub kaszą jaglaną.

 

 

Przyprawy – kmin, kurkuma, gorczyca, asafetyda, masala – znajdziesz w zielonysklep.com

 

 

 

 

Przeczytaj także:

Warzywa w diecie osób kapha

Kremowy sos ze szparagów

Zupa warzywna po indyjsku 

 

 

 

Opracowanie na podstawie:

Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl