Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • zdrowa dieta
  • dania wegetariańskie
  • przepisy bezglutenowe
  • kuchnia ajurwedyjska
kuchnia ajurwedyjska
Leczo z dyni

Na jesienne chłody polecamy rozgrzewające leczo dyniowe z dodatkiem czosnku, świeżej natki pietruszki oraz koperku. Gorąca, gęsta i pożywna potrawa, zapach ziół i pyszny smak – czy potrzeba czegoś więcej? Podawaj z bagietką lub jako samodzielne danie.

Czas przygotowania: 20–30 minut

− wata, – pitta, 0 kapha (ogranicz ghee do 1 łyżki, aby złagodzić kapha)

Z podanej ilości składników przygotujesz 3-4 porcje potrawy.

Składniki:

4 małe dynie lub jedna duża

1/2 małej cebulki

1 nieobrany ząbek czosnku

3 łyżki ghee lub masła

1/2 łyżeczki soli morskiej

1/4 łyżeczki świeżego zmielonego czarnego pieprzu

1 łyżeczka świeżego, posiekanego koperku lub 1/2 łyżeczki suszonego

1 łyżka świeżej, posiekanej pietruszki

Przygotowanie:

Umyj i wysusz dynie, pokrój na cienkie plasterki. Oddzielnie posiekaj cebulę, koperek i pietruszkę. Rozgrzej ghee lub masło w rondlu średniej wielkości, dodaj cebulę i czosnek. Duś przez 2–3 minuty. Dodaj pokrojoną dynię i gotuj bez przykrycia na średnim ogniu przez 5–10 minut, aż zmięknie. Dodaj wszystkie składniki, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez kolejne 10 minut. Wyjmij czosnek.

Podawaj gorące z dodatkiem bagietki lub jako samodzielne danie. Smacznego!

Jeśli chcesz wzbogacić leczo o dodatkowe witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe Omega 3 i Omega 6, dodaj do potrawy łyżkę nasiona CHIA.

Ekologiczne nasiona CHIA znajdziesz tutaj – zielonysklep.com

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl