Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • przyprawy
  • zioła ajurwedyjskie
  • produkty naturalne
  • czarnuszka
przyprawy
Lecznicze przyprawy - czarnuszka

Jakie właściwości lecznicze ma czarnuszka? Czy warto dodawać ją do potraw? W jakich schorzeniach warto ją stosować? Co o czarnuszce mówi ajurweda, a co tradycyjna medycyna chińska? Jak przygotować leczniczy napar z czarnuszki? Czarnuszka dobra nie tylko na jesień. Spróbuj.

 

Nasiona czarnuszki

Dosza: kapha +, pitta -, wata -

Smak: gorzki, ostry

Natura termiczna: rozgrzewająca

Działanie: poprawiające trawienie i przyswajanie pokarmu, zwiększające łaknienie, przeciwrobacze, moczopędne, przeciwbakteryjne, ułatwiające gojenie ran

Działanie według ajurwedy: działające w zaburzeniach wata-kapha, wzmacniające doszę pitta, pobudzające trawienie, wzmacniające ogień trawienny, wzmagające apetyt, przeciwpasożytnicze, przeciwrobacze, poprawiające i leczące wzrok, poprawiające pracę serca, zwiększające absorpcję płynów, szczególnie w biegunkach na tle zapalnym

Wskazania: niestrawność na tle nerwowym, wzdęcia, brak apetytu, schorzenia wątroby, bóle głowy, nawracające infekcje górnych dróg oddechowych, stany osłabienia odporności, łagodne stany zapalne, choroby reumatyczne. Miejscowo: stany zapalne skóry

Wskazania według ajurwedy: wzdęcia, nagromadzenie się gazów w przewodzie pokarmowym, ostra biegunka o różnych przyczynach, związanych z zaburzeniem procesu trawienia

Wskazania według tradycyjnej medycyny chińskiej: zawroty głowy, kaszel, astma oskrzelowa, kamica układu moczowego, infekcje i stany zapalne dróg moczowych

Dawkowanie: 1-3 g lub 2-6 g w zależności od nasilenia schorzenia

Sposób przygotowania: zmielone nasiona 0,5-1 g 2 x 3 razy dziennie przed posiłkiem z niewielką ilością masła lub mleka, napar z 1/2 płaskiej łyżeczki całych nasion w 150 ml wody 2 x 3 razy dziennie.

 

Zobacz nasiona czarnuszki w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu

 

Przeczytaj także:

Lecznicze przyprawy - kardamon

 

Opracowanie na podstawie:

Leksykon naturalnych surowców leczniczych. Ilona Kaczmarczyk-Sedlak, Zbigniew Skotnicki. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2018.

Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl