Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia wegetariańska
  • przepisy ajurwedyjskie
  • zdrowa dieta
  • lasagne warzywna
kuchnia wegetariańska
Lasagne warzywna

Polecamy przepis na pyszną, wegetariańską lasagne ze szpinakiem. Z sosem warzywnym i sosem serowym, z całą masą dobrych przypraw i dodatków. Zrobienie lasagne nie jest skomplikowane ani czasochłonne. Przygotowanie tej potrawy dostarcza wiele radości. Spróbuj.

 

Składniki:

30 dag opłukanego szpinaku

12 płatów makaronu lasagne

1 łyżka stołowa utartego parmezanu

Sos warzywny:

1 łyżeczka oliwy extra virgin

2 średnie pokrojone cebule

2 łyżeczki drobno pokrojonego czosnku

170 dag pokrojonych grzybów

1 mała zielona papryka, pokrojona

40 dag rozgniecionych pomidorów z puszki

1/2 szklanki przecieru pomidorowego

425 g odsączonej białej fasoli z puszki

Sos serowy:

2 łyżeczki ghee

1 łyżka stołowa mąki z ciecierzycy

1 szklanka odtłuszczonego mleka

1/4 szklanki utartego parmezanu

Szczypta mielonej gałki muszkatołowej

1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

 

Przygotowanie:

Lekko podgotuj szpinak na parze, aż zmięknie. Odcedź i odstaw na bok.

Sos warzywny: podgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i czosnek, smaż do miękkości przez około 5 minut. Dodaj zieloną papryczkę i grzyby, duś 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodaj pomidory, przecier pomidorowy i fasolę, doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu pod częściowym przykryciem.

Sos serowy: roztop ghee na patelni i mieszając, dodaj mąkę, podsmażaj przez minutę. Zestaw z ognia i wlej mleko, mieszaj, żeby nie było grudek. Znowu postaw na średnim ogniu i mieszaj, aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Zdejmij z ognia i mieszając, dodaj ser, gałkę muszkatołową oraz pieprz.

Łączenie składników: Polej połową sosu dno naczynia do zapiekania o wymiarach około 15 x 30 cm. Wyłóż płaty makaronu lasagne, potem połowę szpinaku. Następnie polej szpinak sosem. Dodaj pozostałe warzywa oraz resztę szpinaku. Wyłóż kolejną warstwę płatów makaronu i na koniec polej resztą sosu. Posyp parmezanem.

Zakryj folią aluminiową i piecz w temperaturze 180 stopni C przez około 40 minut. Zdejmij folię i piecz jeszcze 30 minut, do chwili, gdy wierzch potrawy się zarumieni.

 

Mąkę z ciecierzycy (klik) oraz masło ghee (klik) znajdziesz w zielonysklep.com

 

Przeczytaj także:

Zielony, aromatyczny kociołek

Potrawka ziemniaczana po indyjsku

 

Opracowanie na podstawie:

Dieta i odchudzanie zgodnie z ajurwedą. Scott Gerson. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2017.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl