Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • przyprawy indyjskie
  • kuchnia ajurwedyjska
  • produkty naturalne
  • ajurweda Kraków
biały sezam
Kuchnia pełna cudów

Biały sezam, czarny sezam, ziarno czarnuszki indyjskiej, przyprawy Peri Peri, mieszanka przypraw Cajun – kuchnia indyjska oferuje nam całą masę przypraw i ziół, dzięki którym potrawa nabiera znakomitego smaku i aromatu. Potrzeba niewielu składników, by przyrządzić pyszne danie.  

 

Biały sezam

Sezam indyjski pochodzi z rodziny Pedaliaceae. Jego nasiona zawierają ok. 50% oleju jadalnego. Bardzo często używany jest do posypywania ciasteczek czy bułek. Ziarno sezamu białego ma lekko słodki, orzechowy smak. Jest łagodniejszy niż ziarno sezamu czarnego. Jest bardzo łatwo przyswajalny przez organizm, bogaty w węglowodany, proteiny, aminokwasy, wapń, fosfor i potas.

 

Czarny sezam

To odmiana bardziej aromatyczna od sezamu białego, bogata w białko, przeciwutleniacze, witaminy i składniki mineralne. Doskonały dodatek do wielu potraw.

Czarna odmiana sezamu jest bogata w białko, w tym w aminokwas cysteinę, o właściwościach detoksykacyjnych, oksydacyjnych i korzystnych dla włosów i paznokci. Zawiera duże ilości oleju, który posiada dobroczynne przeciwutleniacze unieszkodliwiające wolne rodniki. Czarny sezam jest źródłem witamin i minerałów, przede wszystkim zawiera: mangan, miedź, magnez, cynk, witaminy z grupy B, fitosterole, kwas foliowy, błonnik, tryptofan oraz kwas oleinowy. Produkt obniża poziom złego cholesterolu.

 

Mieszanka przypraw Cajun

Przyprawa Cajun to uniwersalna mieszanka przypraw. Charakteryzuje się niesamowitym aromatem za sprawą suszonego czosnku, cebuli i innych ziół. Składa się z nasion gorczycy, kminu, czarnego pieprzu, kruszonego chilli, tymianku, oregano, majeranku, płatków cebuli i czosnku oraz czerwonego pieprzu – nadaje każdej potrawie niesamowity smak i aromat. Można jej również użyć jako panierki do prażonych orzechów lub ciecierzycy.

 

Mieszanka pikantnych przypraw Peri Peri

Peri Peri to pikantna mieszanka przypraw. Składa się z czarnego i białego pieprzu, suszonej cebuli, ziaren gorczycy oraz ostrej papryki. Mieszanka ta doskonale nadaje się do wielu potraw. Znakomicie podkręci smak grillowanych warzyw lub pieczonych ziemniaków.

Przyprawa znajduje się w praktycznym młynku, dzięki temu możemy się cieszyć zawsze ich świeżym aromatem i smakiem.

 

Czarnuszka indyjska

Nasiona czarnuszki TRS posiadają charakterystyczny korzenny smak. W Indiach stosowana do wypieków chlebków naan, papadów czy przyprawiania dań wegańskich. W Polsce używana do dziczyzny oraz wykorzystywana w ziołolecznictwie.

Zobacz czarnuszka indyjskazielonysklep.com

 

Panch Puren – mieszanka na trawienie

Indyjska mieszanka pięciu przypraw: kozieradki, kopru, kminu, gorczycy oraz nasion cebuli (czarnuszka).

Przy regularnym stosowaniu Panch Puren znacznie poprawia trawienie. 

Zobacz Panch Purenzielonysklep.com 

Oryginalne indyjskie przyprawy znajdziesz na zielonysklep.com

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl