Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia wegańska
  • przepisy wegańskie
  • dania bezglutenowe
  • dip z karczochów
dieta wegańska
Kremowy dip z karczochów

Pyszny, kremowy, z delikatnym posmakiem przypraw, wegański i bezglutenowy. Znakomity do potraw na ciepło i na zimno. Karczochy, dodatek szpinaku, suszony tymianek, suszona bazylia, odrobina cytryny, limonki i oliwa z oliwek – jeśli masz ochotę na naprawdę smaczny i gęsty sos do potraw, wypróbuj nasz przepis.

 

Czas przygotowania: 1 godzina

Z podanej ilości składników 6-8 porcji kipu.

Składniki:

5 średnich lub dużych karczochów

2 cytryny przecięte na pół

1/2 szklanki majonezu wegańskiego

1 łyżka utartej skórki z cytryny

sok z 1 limonki

1 pęczek pokrojonego szpinaku

1 łyżeczka suszonego tymianku

1 łyżeczka suszonej bazylii

2 łyżki oliwy z oliwek

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki mielonego pieprzu

 

Przygotowanie:

Ostrym nożem usuń łodygi oraz górne części zewnętrznych liści karczocha. Wyciśnij sok z cytryny na karczochy i odstaw na bok.

Do dużego garnka wlej wody na wysokość 5 cm i nałóż nakładkę do gotowania na parze. Zagotuj wodę. Ustaw średni ogień. Włóż karczochy do nakładki czubkiem w dół (jeśli są bardzo duże, to trzeba je gotować partiami). Przykryj. Gotuj na parze 25 minut lub do chwili, gdy dolne części karczochów będą miękkie, a środkowy liść da się z łatwością oderwać. W razie potrzeby dolej wody do garnka.

Odstaw karczochy do wystudzenia na 20-30 minut. Oderwij wszystkie liście i odłóż na bok. Wyskrob łyżką „włochate” części serca karczocha oraz usuń z karczochów serca. Następnie umieść w blenderze serca, majonez wegański, skórkę z cytryny, sok cytrynowy, szpinak, tymianek, olej, sól i pieprz. Miksuj do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji, a od czasu do czasu zgarniaj ze ścianek naczynia osadzające się składniki. Jeśli mieszanka będzie zbyt gęsta, dodaj jeszcze 1-2 łyżki oliwy z oliwek. Dosól do smaku.

Przed podaniem przełóż dip do miseczki. Danie możesz przybrać odłożonymi wcześniej liśćmi karczocha.

Smacznego!

 

Warzywa strączkowe doskonałe do różnego rodzaju potraw i sałatek znajdziesz w zielonysklep.com. Zobacz tutaj.

Przeczytaj także:

Majonez wegański 

Aromatyczne bakłażany

Pyszny humus

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Jak odzyskać równowagę dzięki pożywieniu. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl