Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • dieta ajurwedyjska
  • dania wegetariańskie
  • przepisy wegańskie
  • komosa ryżowa
dania wegetariańskie
Komosa z żurawiną

Polecamy przepis na znakomite danie zbożowe, zrobione na bazie komosy ryżowej. Z dodatkiem selera, z dużą ilością przypraw, z ciekawym aromatem asafetydy, mielonego cynamonu i kardamonu. Czy wiesz, jak smakuje komosa z dodatkiem suszonej żurawiny? Sprawdź.

 

Składniki:

2 łyżki stołowe oliwy z oliwek

szczypta asafetydy

szczypta czarnego pieprzu

3/4 szklanki pokrojonego kopru włoskiego lub selera

1 szklanka komosy

2 szklanki wody (lub bulionu warzywnego)

szczypta soli

1/2 szklanki suszonej żurawiny

1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

1/4 łyżeczki rozgniecionych nasion kardamonu

 

Przygotowanie:

Podgrzej oliwę w rondelku. Dodaj asafetydę, a po minucie koper włoski lub seler. Smaż przez 5 minut na wolnym ogniu.

Dodaj komosę i smaż przez 2 minuty. Wlej wodę lub bulion, dodaj sól, suszoną żurawinę, cynamon i kardamon. Doprowadź do wrzenia, potem zmniejsz ogień, przykryj i gotuj, dopóki komosa nie napęcznieje i nie zmięknie, czyli około 30 minut.

 

Szukasz aromatycznych przypraw i ciekawych dodatków do potraw? Sprawdź nasza ofertę w zielonysklep.com

 

Przeczytaj także:

Dynia na ostro

Pieczone bakłażany

 

Opracowanie na podstawie:

Dieta i odchudzanie zgodnie z ajurwedą. Scott Gerson. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2017.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl