Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • zioła
  • działanie
  • dawki
  • mieszanki
Kiedy przyjmować zioła

Według ajurwedy czas, kiedy przyjmujemy zioła, ma znaczenie, ponieważ może wzmocnić ich działanie. Warto przestrzegać prostej zasady, że zioła przyjmowane od pół godziny do godziny przed posiłkiem działają na jelito grube i dolną część ciała oraz wpływają na funkcje wydalania.

Zioła przyjmowane podczas posiłku działają na żołądek i jelito cienkie oraz kontrolują czynności trawienne. Zioła przyjmowane po posiłku działają na płuca i wpływają na oddychanie.

Zioła działające na dolną część ciała, takie jak silne środki przeczyszczające, moczopędne i wywołujące menstruację, oraz zioła działające na jelito grube, nerki i narządy rozrodcze należy przyjmować przed posiłkiem. Zioła działające na trawienie (pobudzające, wiatropędne, gorzkie zioła tonizujące lub zioła odżywcze i wzmacniające) oraz zioła działające na żołądek, wątrobę, śledzionę i jelito cienkie należy przyjmować podczas posiłków. Zioła, które działają na górną część ciała – napotne, wykrztuśne, uspokajające – oraz zioła działające na płuca, serce lub mózg trzeba zażywać po posiłku.

Zioła odmładzające często zażywa się tuż po przebudzeniu, podobnie jak zioła, które redukują kapha i zmniejszają ilość śluzu. Silne środki przeczyszczające można przyjmować tuż po przebudzeniu, jeśli pacjent wstaje wcześnie, lub tuż przed snem, jeśli pacjent musi wyjść do pracy wcześnie rano. Niektóre zioła zażywa się przed snem, na godzinę przed zaśnięciem; dotyczy to przede wszystkim ziół na bezsenność lub inne zaburzenia snu.

Podczas posiłków można przyjmować niewielkie ilości ziół wraz z każdym kęsem jedzenia. Odnosi się to do silnych ziół oraz do tych osób, które mają trudności z połykaniem leków, oraz kiedy zażywa się zioła lub ostre przyprawy wzmacniające ogień trawienny.

Warto pamiętać, że w ajurwedzie nie ma standardowych dawek ziół. Dawkowanie zależy od wieku pacjenta, wagi ciała, siły trawienia, doszy, jak również siły i czasu trwania choroby. W razie wątpliwości należy stosować niskie dawki, stopniowo zwiększając je, dopóki nie osiągnie się właściwego rezultatu. Z kolei silne dawki ziół zazwyczaj dotyczą mieszanek, ale są one równoważone tak, aby uniknąć możliwych skutków ubocznych ziół oraz zapewnić właściwe wchłanianie.

Do typowego stosowania używa się mniejszych dawek i słabszych ziół. Do samodzielnie przygotowanego naparu wystarczy 1 łyżeczka (3 gramy) na szklankę. Taki napar zostawia się do naciągnięcia na około 30 minut. Jeśli chodzi o wywar, to wystarczą 2 łyżeczki (6 gramów) na szklankę. Taki wywar gotuje się na małym ogniu przez 30 minut.

Zioła ostre i pikantne, takie jak pieprz kajeński, lub bardzo wychładzające i gorzkie, takie jak gorzknik, zawsze należy stosować w małych dawkach, natomiast słodkie i ciężkie, jak korzeń żywokostu, na ogół trzeba podawać w dużych dawkach.

Opracowanie na podstawie:

Joga ziół. Ziołolecznictwo ajurwedyjskie Dawid Frawley, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information service.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl