Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • przepisy wegańskie
  • zdrowa dieta
  • kuchnia ajurwedyjska
  • kasztany
kuchnia wegetariańska
Kasztany w roli głównej

Polecamy prawdziwie jesienną potrawę z dodatkiem kasztanów. Czy wiesz, jakie to przyjemne, kiedy gorące kasztany ogrzewają dłonie w chłodny dzień? Marynowane kasztany, brokuły, trochę miodu, imbir i nieco przypraw – to znakomity pomysł na pyszną przystawkę, lunch lub lekką kolację. Spróbuj.  

 

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

250 g świeżych brokułów (2 szklanki krojonych)

8–10 kasztanów jadalnych

3 łyżki octu ryżowego

1 łyżka sosu sojowego

1/4 łyżeczki suszonego imbiru

1 łyżka miodu

2 łyżki oleju słonecznikowego

 

Przygotowanie:

Umyj brokuły, pokrój na cienkie plasterki. Nalej 2,5–5 cm wody do garnka i doprowadź ją do wrzenia. Umieść brokuły w naczyniu i przykryj. Gotuj 3–5 minut, aż brokuły będą jasnozielone, miękkie i kruche (a nie oliwkowe, bezbarwne i wiotkie). Zdejmij z ognia.

Umyj i osusz kasztany, przekrój je na pół. W małej misce ubij sos sojowy i imbir z octem ryżowym. Dodaj miód i olej słonecznikowy. Włóż brokuły i kasztany do małej, głębokiej miski, polej je sosem. Przykryj i zostaw na godzinę (lub dłużej) w temperaturze pokojowej, by danie nabrało smaku.

Potrawę możesz podać też od razu, jeśli zależy ci na pysznej, szybkiej sałatce, ale nie chcesz czekać zbyt długo. Jeśli gotujesz tylko dla osób pitta, możesz zamienić miód na tę samą ilość syropu z brązowego ryżu lub syropu klonowego. Jeśli do brokułów dodasz 1–2 ząbki czosnku, danie będzie smaczniejsze dla osób wata i kapha.

Danie możesz podać z dodatkiem brązowego ryżu lub komosy ryżowej.

 

Polecamy brązowy ryż basmati East End i komosę ryżową Organic Wellness - sprawdź w zielonysklep.com

 

Przeczytaj także:

Kremowy dip z karczochów

Placuszki z cebuli po indyjsku

Sałatka z komosy z morelami 

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl