Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • pamięć
  • koncentracja
  • zioła ajurwedyjskie
  • suplementy diety
zabiegi ajurwedyjskie
Jeśli masz problem z pamięcią

Masz problemy z pamięcią i skupieniem uwagi? Łatwo się dekoncentrujesz? Tym dolegliwościom towarzyszy często obniżenie nastroju oraz podwyższony poziom napięcia i stresu. Jakie pożywienie jest dobre dla pamięci? Jakie zioła są zalecane na wzmocnienie pamięci? Sprawdź.

Problemy z pamięcią są często skutkiem niedożywienia mózgu. Według ajurwedy, wspomnienia rejestrowane w mózgu mają charakter kapha. Ożywione są i przywoływane w odpowiednim czasie dzięki wata. Większość problemów z pamięcią wynika więc z zastoju kapha oraz pogorszenia doszy wata i jej cech lekkości, ulotności oraz przestrzenności. Żeby usprawnić pamięć, należy zapanować na doszą wata i kapha.

 

Pożywienie dla pamięci

Marchew. Dobra na poprawę pamięci jest marchew, zawierająca karoten, gdyż wzmacnia doszę pitta. Pij sok z marchwi lub buraków – oba doskonale wzmacniają krew oraz poprawiają pamięć.

Kiczadi. Kiczadi to proste pożywne danie, które składa się zasadniczo z 50 procent ryżu basmati i 50 procent dal z żółtej fasoli mung, z dodatkiem przypraw (zwłaszcza liści kolendry).

Inne zalecane potrawy: słodkie ziemniaki, tapioka, okra, szpinak (pobudza pamięć). Dobrze też działają potrawy sattwiczne – świeże owoce i warzywa, migdały, pomarańcze, ghee.

 

Zioła na wzmocnienie pamięci

Na poprawę pamięci zaleca się gotu kola, które rozszerza naczynia krwionośne mózgu, poprawia krążenie i działają tonizująco.

W ajurwedzie zaleca się także zioło brahmi. Dobrze na mózg i poprawę pamięci działają także jatamansi, bhringaraj. Możesz używać ich oddzielnie albo zmieszać w równych ilościach i sporządzić herbatę. Zostaw do namoczenia na 10 minut łyżeczkę mieszanki w filiżance gorącej wody. Pij przez miesiąc, rano i wieczorem, najlepiej przed jedzeniem, żeby poprawić pamięć oraz krążenie.

Pamięć poprawia mleko brahmi (1/2 łyżeczki gotowane kilka minut w filiżance mleka) wypijane przed snem. Pij je codziennie przez miesiąc. W celu wzmocnienia działania dodaj szczyptę szafranu.

Korzystny wpływ na także żel aloesowy (1 łyżeczka) ze szczyptą czarnego pieprzu oraz 1/4 łyżeczki sproszkowanego bhringaraj (2-3 razy dziennie).

 

Inne porady

Masaż olejkiem. Olejek brahmi, wmasowany w podeszwy i skórę głowy, pobudza receptory nerwowe umieszczone pod skórą, które przesyłają sygnały do komórek mózgu, poprawiając w ten sposób pamięć.

 

Polecamy suplement diety Gotu Kola Organic Wellness - wspomaga pamięć, pomaga w koncentracji, reguluje poziom stresu. Zobacz w zielonysklep.com

 

Przeczytaj także:

Cerebro - na dobrą pamięć i koncentrację

Uspokój swój umysł

Masaż głowy


 

Opracowanie na podstawie:

Ayurveda. Księga domowych środków leczniczych. Vasant D. Lad. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa KOS, Katowice 2014.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl