Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • dania wegetariańskie
  • zdrowa dieta
  • ajurweda
  • przepisy wegańskie
dania wegetariańskie
Jęczmień z pieczonymi warzywami

Polecamy pyszne, wegańskie i aromatyczne danie z pieczonymi warzywami. Z dodatkiem pasternaku, marchewki, rzepy, z odrobiną przyprawy garam masala i natką pietruszki – jest pożywne, a jednocześnie niskokaloryczne. W sam raz na jesienne chłody. Wypróbuj.

Z podanej ilości składników przygotujesz 6-8 porcji potrawy.

 

Składniki:

2 szklanki bulionu warzywnego (lub wody)

3/4 szklanki łuskanego jęczmienia

1/4 łyżeczki soli

rzepa

2 pasternaki

2 marchewki

1 łyżka stołowa oliwy z oliwek

szczypta soli

szczypta garam masali

drobno pokrojona natka pietruszki

 

Przygotowanie:

Zagotuj bulion (lub wodę). Dodaj jęczmień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu około 40 minut lub do chwili, gdy ziarno napęcznieje i będzie miękkie.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Naczynie do zapiekania posmaruj oliwą. Przytnij rzepę i marchewki oraz przytnij i obierz pasternaki. Posmaruj warzywa niewielką ilością oliwy, włóż je do naczynia do zapiekania i posól. Przykryj i piecz przez około 35 minut lub do chwili, gdy będą miękkie.

Wyjmij warzywa z naczynia, lekko wystudź i pokrój w kostkę. Połącz z jęczmieniem, dodaj garam masalę i udekoruj pietruszką.

 

Szukasz aromatycznych przypraw i ciekawych dodatków do potraw? Sprawdź nasza ofertę w zielonysklep.com

 

Przeczytaj także:

Szparagi z kaszą

Ryż - zboże, którego nie doceniamy

 

Opracowanie na podstawie:

Dieta i odchudzanie zgodnie z ajurwedą. Scott Gerson. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2017.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl