Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • ajurweda przepisy
  • herbaty ziołowe
  • receptury ajurwedyjskie
kuchnia ajurwedyjska
Herbata o każdej porze

Jedni wolą kawę, inni są smakoszami herbaty. Niektórzy nie wyobrażają sobie dnia bez filiżanki gorącej, aromatycznej herbaty. Do śniadania, po obiedzie, do kolacji, z dobrym ciastem, w wolnej chwili… Każda pora jest odpowiednia na dobrą herbatę. Sprawdź nasze propozycje.

Herbata do śniadania

1/2 łyżeczki utartego świeżego imbiru

1/2 łyżeczki cynamonu

1 szczypta kardamonu

1 szklanka wody

Zagotuj wodę i dodaj przyprawy. Przykryj, wyłącz palnik i odczekaj kilka minut.

Napój jest wskazany dla wszystkich dosz.

 

Herbata do obiadu

1/3 łyżeczki nasion kminu

1/3 łyżeczki nasion kolendry

1/3 łyżeczki nasion kopru

1 szklanka wody

Zagotuj wodę i dodaj przyprawy. Wyłącz palnik, przykryj naczynie i odczekaj 5 minut. Odcedź i posłódź zgodnie z zaleceniami dla swojej doszy (na przykład nierafinowanym cukrem trzcinowym, miodem, syropem klonowym czy syropem z brązowego ryżu).

 

Herbata na dobre popołudnie

1/8 łyżeczki nasion kopru

1/3 łyżeczki cynamonu

1/3 łyżeczki rumianku

1 szklanka wody

Zagotuj wodę i dodaj przyprawy. Wyłącz palnik, przykryj naczynie, i odczekaj kilka minut. Posłódź zgodnie z zaleceniami dla swojej doszy (na przykład nierafinowanym cukrem trzcinowym, miodem, nektarem z kokosa, syropem klonowym czy syropem z brązowego ryżu).

 

Przyprawy do herbat – cynamon, kardamon, kmin, kolendrę – znajdziesz w zielonysklep.com. Zobacz tutaj.

 

Przeczytaj także:

Imbir i lukrecja

Cynamon i kardamon

Koper i kolendra

 

 

Opracowanie na podstawie:

Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl