Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • produkty naturalne
  • zdrowa dieta
  • przepisy ajurwedyjskie
  • przyprawy
kuchnia ajurwedyjska
Herbata na trzy sposoby

Zielona, czarna, biała, ziołowa, z przyprawami, w filiżance, w czarce, w kubku – świat herbat to różnorodność smaków, zapachów i sposobów przyrządzania. Jest wiele powodów, by napić się dobrej, aromatycznej herbaty. Sprawdź kilka z nich.

Herbatę pijemy właściwie o każdej porze dnia. Zielona – energetyzuje i delikatnie pobudza, biała jest delikatna w smaku, ale nie zawsze jest dostępna, czerwona – pobudza przemianę materii.

Proponujemy trzy przepisy na herbaty dla trzech dosz. Herbata dla doszy wata, pitta, kapha – mają różny skład i różne działanie. Jednak wszystkie są smaczne i bardzo aromatyczne. Ich przygotowanie zajmie niecałe 10 minut.

 

Herbata dla doszy wata

3/4 łyżeczki świeżego, utartego imbiru

1/4 łyżeczki mielonego kardamonu

1/4 łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki ajwanu

1 szklanka wody

Zagotuj wodę i dodaj wszystkie przyprawy. Wyłącz palnik i odczekaj kilka minut. Posłódź do smaku (najlepiej nierafinowanym cukrem trzcinowym lub miodem).

Napój ten działa uspokajająco i wzmacniająco, zwłaszcza na osoby o konstytucji wata.

 

Herbata dla doszy pitta

1/4 łyżeczki kminu

1/4 łyżeczki nasion kolendry

1/4 łyżeczki kopru

1/4 łyżeczki płatków róży

1/4 łyżeczki natki kolendry

1 szklanka wody

Zagotuj wodę i dodaj wszystkie przyprawy. Wyłącz palnik i odczekaj 5 minut. Odcedź i posłódź (na przykład syropem z agawy lub nierafinowanym cukrem trzcinowym).

Napój ten delikatnie pobudza trawienie. Działa szczególnie łagodząco na doszę pitta.

 

Herbata dla doszy kapha

1/4 łyżeczki suszonego imbiru

1/3 łyżeczki mielonych goździków

1/4 łyżeczki nasion koperku

1/4 łyżeczki nasion kozieradki

1 szklanka wody

Zagotuj wodę i dodaj wszystkie przyprawy. Przykryj naczynie, wyłącz palnik i odczekaj kilka minut.

Napój ten działa szczególnie uspokajająco na doszę kapha.

 

 

 

Bogaty wybór herbat znajdziesz na zielonysklep.com – zobacz tutaj.

 

 

Przeczytaj także:

Organiczne, indyjskie herbaty - Organic India

Nowe smaki herbat Pukka

Czaj masala - czyli indyjska herbata z mlekiem

 

 

 

 

Opracowanie na podstawie:

Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl