Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • herbaty ajurwedyjskie
  • zdrowe odżywianie
  • kuchnia ajurwedyjska
  • przepisy dla wegetarian
herbaty ajurwedyjskie
Herbata i mleko, czyli czaj doskonały

Polecamy uspokajający i rozgrzewający czaj – napój na bazie mleka sojowego i herbaty miętowej z dodatkiem cynamonu, goździków, imbiru i kardamonu. Napój pasuje prawie do każdego posiłku. Jest aromatyczny i delikatnie słodki.

Czas przygotowania: 50 minut

– – wata, 0 pitta, 0 kapha

Z podanej ilości składników przygotujesz 6 szklanek napoju.

Składniki:

2 szklanki wody

1 łyżka świeżej mięty, 2 łyżki suszonej lub 3 torebki herbaty miętowej

1 litr mleka krowiego lub sojowego

1 laska cynamonu

1/4 łyżeczki zmielonych goździków

1 łyżeczka suszonego imbiru

3/4 łyżeczki zmielonego kardamonu

1 łyżeczka ziarnistego czarnego pieprzu

2 łyżki lub 1/2 szklanki substancji słodzącej (syropu z ryżu brązowego, cukru trzcinowego lub miodu)

Przygotowanie:

Zagotuj wodę w dużym garnku i dodaj miętę w torebkach lub w przyrządzie do parzenia. Zdejmij z ognia i pozostaw pod przykryciem na 20 minut. Po upływie tego czasu wyjmij miętę, dodaj mleko, przyprawy i wybraną substancję słodzącą (jeśli używasz miodu, odczekaj aż herbata będzie całkiem gotowa i dopiero wtedy go dodaj).

Zagotuj ponownie, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez kolejne 30 minut.

Podawaj gorące. Smacznego!

Uwagi: Osoby kapha nie powinny pić mleka sojowego i mogą dodać tylko minimalną ilość substancji słodzącej, najlepiej miodu.

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl