Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • ajurweda
  • kuchnia
  • przepisy
  • jabłecznik
Gorący jabłecznik do picia

Podajemy przepis na pyszny bezalkoholowy cydr o smaku jabłkowym. Znakomicie rozgrzewa, a dodatek cynamonu i goździków wzbogaca smak i aromat napoju. Polecamy podawać z odrobiną olejku migdałowego.

Czas przygotowania: 20 minut lub dłużej

0 wata, – pitta, – kapha

 

Z podanej ilości składników przygotujesz 4 porcje napoju.

Składniki:

1 litr soku jabłkowego, najlepiej ekologicznego

1 mała, organiczna pomarańcza lub mandarynka

1 laska cynamonu

2 goździki

 

Przygotowanie:

Wlej sok do garnka, by go podgrzać. Umyj dokładnie pomarańczę lub mandarynkę, pokrój na cienkie plasterki i dodaj do soku (jeśli nie możesz dostać ekologicznych cytrusów, nie używaj ich ze skórką. Obierz skórkę i dopiero wtedy pokrój owoce). Dodaj cynamon i goździki, gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut lub jak długo zechcesz.

Uwagi: Jeśli przyrządzasz napój dla osób pitta, możesz nie dodawać goździków, ponieważ są dosyć rozgrzewające. Innym sposobem przygotowania tego napoju jest dodanie 2 szklanek wody podczas gotowania. Nikomu to nie zaszkodzi, a kapha odniesie dodatkową korzyść, gdyż woda przełamie słodki smak soku owocowego.

 

Opracowanie przepisu na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl