Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • ajurweda Kraków
  • receptury ajurwedyjskie
  • medycyna naturalna
  • zioła i przyprawy
ajurweda Kraków
Domowe receptury ajurwedyjskie

Czy wiesz, że mieszanka kardamonu, cynamonu i suszonego imbiru skutecznie poprawia odporność? Czy znasz właściwości lecznicze ajwanu i asafetydy? Czy wiesz, że sok z granatu połączony ze szpinakiem leczy anemię, a migdały i orzechy laskowe doskonale wzmacniają pamięć? Wypróbuj receptury.

A może sięgniesz po figi i rodzynki, które działają wzmacniająco i są doskonałe na osłabienie.

Na przeziębienie oraz dolegliwości żołądkowe spożywaj 2-3 gramy lekko podprażonego ajwanu z ciepłą wodą lub mlekiem dwa razy dziennie.

Asafetyda – stosowana zewnętrznie na okolice pępka działa rozkurczowo i łagodzi wzdęcia.

Wywar 2-3 gramów cynamonu i 2-3 gramów goździków bardzo skutecznie łagodzi bóle oskrzeli. Pomaga też w przypadku infekcji wirusowych.

Mieszanka sproszkowanego kardamonu, cynamonu i suszonego imbiru zażywana z mlekiem lub wodą skutecznie wzmacnia serce i poprawia odporność.

Regularne wypijanie świeżego soku z przepękli, ogórka i pomidora na pusty żołądek skutecznie leczy cukrzycę i wzmaga trawienie.

Sok z tykwy regularnie wypijany na pusty żołądek jest dobry na serce i działa wzmacniająco. Można go również mieszać z sokiem jabłkowym. W przypadku przeziębienia należy dodać sok imbirowy lub suszony imbir. Dzięki temu można także obniżyć poziom cholesterolu.

Sok z granatu zmieszany z sokiem jabłkowym i szpinakowym leczy anemię.

Papaja spożywana regularnie – likwiduje zaparcia i działa korzystnie na wątrobę.

Aby poprawić pamięć i wzmocnić ciało, rankiem żuj 5-7 migdałów, 5-10 orzechów włoskich oraz 5-7 ziaren pieprzu namoczonych na noc w wodzie.

Rano zjedz 10 gramów rodzynek lub porzeczek, 4-5 fig i 8-10 migdałów namoczonych na noc w wodzie. To działa tonizująco i łagodzi dolegliwości brzuszne.

Spożywanie mieszanki rodzynek i fig gotowanych w mleku poprawia trawienie, działa wzmacniająco i likwiduje osłabienie.

 

Miód                                        

Regularne spożywanie ćwierci łyżeczki sproszkowanego cynamonu z łyżeczką miodu wzmacnia układ odpornościowy oraz łagodzi zapalenie zatok i silne przeziębienie.

Na poprawę wzroku regularnie zjadaj dwie łyżeczki miodu zmieszane z sokiem marchewkowym.

W przypadku przeziębienia, kaszlu i niedrożności dróg oddechowych często spożywaj dwie łyżeczki miodu zmieszane z równą ilością soku z imbiru.

Mieszanka równych ilości zmielonego czarnego pieprzu, miodu i soku imbirowego zażywana trzy razy dziennie łagodzi objawy astmy oskrzelowej.

Regularne stosowanie łyżeczki soku z czosnku z dwiema łyżeczkami miodu reguluje ciśnienie krwi.

Szklanka ciepłej wody z dwiema łyżeczkami miodu i łyżeczką soku z cytryny wypijana wczesnym rankiem poprawia metabolizm i „spala” tłuszcz, a dodatkowo oczyszcza krew.

 

Chcesz poprawić swoją odporność, usprawnić pracę przewodu pokarmowego, pozbyć się kaszlu i kataru? Sięgnij po naturalne suplementy diety, które poprawią funkcjonowanie organizmu. Sprawdź w zielonysklep.com

 

Przeczytaj także:

Domowe leki z kuchennej apteki - część 1

Domowe leki z kuchennej apteki - część 2

Domowe leki z kuchennej apteki - część 3 

 

Opracowanie na podstawie:

Nauka o ajurwedzie w praktyce. Kompendium zasad zdrowego życia. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa A-ti Sp. z o.o., Kraków 2016.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl