Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • dieta ajurwedyjska
  • kuchnia wegańska
  • dosza pitta
  • zdrowy styl życia
dieta ajurwedyjska
Dieta wegetariańska dla doszy pitta

Osoby o doszy pitta znane są z tego, że mają „żołądek jak z żelaza”. Jednak najlepiej będą się czuły, stosując wychładzającą, nawilżającą dietę, obfitującą w świeże owoce, soki warzywne, fasolę i zboża, takie jak: ryż basmati czy owies. Jak ułożyć wegetariańskie menu dla doszy pitta?

Dla doszy wskazane są wychładzające zioła, na przykład mięta, koper włoski, koperek, pietruszka, szafran, nasiona kolendry i kurkuma, które łagodzą oraz neutralizują kwasowy charakter doszy pitta.

Dla osób o tej konstytucji doskonale nadaje się olej kokosowy, zielone pędy pszenicy, oraz surowe, bogate w białko nasiona, takie jak nasiona konopii, nasiona chia czy nasiona słonecznika. Najbardziej wskazane jest dla nich pieczywo bez zakwasu.

Gotowana fasola (wcześniej namoczona) korzystnie działa na pitta, zwłaszcza w połączeniu ze świeżymi kiełkami i awokado.

Osoby o doszy pitta nie powinny spożywać zbyt dużo tłustych orzechów, słonych przekąsek lub substancji pobudzających. Powinny mieć w domu zapas zielonej herbaty, syropu klonowego, syropu z brązowego ryżu oraz mleka ryżowego.

Słodki smak równoważy doszę pitta, ale jego nadmiar wywołuje zaburzenia. Warto jednak wiedzieć, że dla pitta surowa czekolada jest o wiele lepsza niż jakikolwiek inny przetworzony produkt. Surowe, nieprzetworzone desery to dla pitta najlepszy wybór.

Osoby o doszy pitta powinny spożywać niewielkie posiłki, ale często. Wskazane są słodkie soki owocowe. W ciągu dnia warto popijać chłodną wodę. Do potraw warto dodawać niewielkie ilości oleju tłoczonego na zimno. Posiłki należy wzbogacać kiełkami i produktami o wysokiej zawartości składników odżywczych, takimi jak: spirulina, trawa pszeniczna, nasiona chia.

Warto sięgnąć po przekąski, które równoważą doszę pitta. Są to: namoczone migdały, jabłka, morele, borówki, kokos, daktyle, figi, winogrona, mango, gruszki, maliny, mieszanki surowych orzechów, arbuz.

W diecie wegetariańskiej osób pitta zamiast cukru powinny znaleźć się: syrop z brązowego ryżu, nektar kokosowy, daktyle, syrop klonowy.

Osoby o doszy pitta powinny unikać następujących produktów: marchew, bakłażan, surowy czosnek, grejpfrut, chrzan, kasza jaglana, oliwki, cebula, papaja, nasiona maku, rzodkiew, żyto, olej sezamowy, kwaśne owoce, pikantne potrawy, oraz ostre zioła i tłuste pokarmy.

Niewskazany jest nadmiar produktów kwaśnych i fermentowanych, słonych, przetworzonych, pieczonych owoców i nasion, chilli, papryki, orzechów ziemnych i masła orzechowego.

 

 

Przeczytaj także:

Dieta ajurwedyjska dla pitta

Zapachy a dosze

Poziom energii a dosze

 

 

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl