Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • ajurweda
  • joga
  • dieta
  • wegetarianizm
Dieta dla praktykujących jogę

Wszyscy, którzy praktykują jogę, powinni zadbać, aby ich dieta zapewniała siły witalne niezbędne do tego, by umysł i ciało były pełne energii. Taki pokarm w ajurwedzie nazywa się pokarmem pranicznym.

Produkty praniczne

Produkty praniczne to przede wszystkim zielone warzywa liściaste oraz kiełki, które szybko rosną, zwłaszcza wiosną. Są to produkty pobudzające, wychładzające oraz oczyszczające. Diety oparte na produktach surowych, uwzględniające pokarmy i zioła, w których przeważa chlorofil, sprzyjają rozwojowi duchowemu, szczególnie gdy wzbogaci się je łagodnymi przyprawami aromatycznymi, takimi jak imbir (zobacz - herbata Three Ginger), kolendra lub mięta.

Rośliny, które rosną pod ziemią (głównie rośliny korzeniowe), takie jak ziemniaki, buraki czy marchew, dodają sił i zwiększają wytrzymałość, lecz w dużych ilościach mogą być ciężkostrawne. Korzenie mogą zawierać wiele energii witalnej, przykładem takich roślin jest żeń-szeń czy shatavari.

Produkty pełnoziarniste mają działanie równoważące (jeśli organizm dobrze je toleruje), a zwłaszcza ryż i orkisz, dlatego powinny stanowić podstawę większości diet. Warto pamiętać o takich produktach, jak: dynia, melony, truskawki, pomidory oraz fasola. Mają one właściwości wzmacniające i pobudzające, ponadto dodają energii. Można je łączyć ze zbożami.

Spożywając pokarmy, w których jest prana (zobacz – herbata Prana), musimy zadbać o to, aby utrzymywać dosze w równowadze. Osoby typu wata potrzebują pożywnego jedzenia (np. sporej ilości roślin korzeniowych o właściwościach uziemiających).

Produkty pełnoziarniste, które mają właściwości równoważące, są wskazane dla wszystkich dosz. Jeśli zależy nam na wzmocnieniu ognia trawiennego, konieczne może się okazać stosowanie przypraw. Prana przeważa w żywiole powietrza i eteru i z tego względu potrzebuje żaru ognia, uziemienia ziemi oraz wilgotności wody, dzięki czemu pozostaje w równowadze.

Dieta a joga

Są to zwłaszcza wszelkie owoce, zwłaszcza słodkie, świeże i spożywane w całości; wszystkie warzywa, z wyjątkiem nadmiernej ilości czosnku i cebuli. Z produktów pełnoziarnistych warto sięgnąć przede wszystkim po ryż basmati, orkisz oraz owies. Szczególne cenne są orzechy i nasiona, takie jak migdały, orzechy kokosowe, orzechy włoskie, orzechy pekan czy sezam, pod warunkiem że nie są zbyt słone lub mocno prażone.

W diecie jogina nie może zabraknąć dobrej jakości tłuszczów pochodzenia roślinnego, takich jak olej sezamowy, oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, a także masło i ghee (masło klarowane). Produkty nabiałowe należy wybierać starannie, pochodzące od dobrze traktowanych krów (do tej kategorii zalicza się mleko, jogurt czy ser biały).

Szczególnie przydatne dla osób uprawiających jogę mogą być słodkie przyprawy, a zwłaszcza: imbir, cynamon, kardamon, koper, kmin, kolendra, kurkuma, mięta, bazylia, kozieradka. Do słodzenia polecamy używać cukrów naturalnych, takie jak miód, syrop klonowy oraz melasa. Jako napoje najlepiej sprawdzą się herbatki ziołowe, woda naturalna oraz soki owocowe, zwłaszcza woda z cytryną i limonką.

Opracowanie na podstawie:

Joga i ajurweda. Samouzdrawianie i samourzeczywistnienie. David Frawley. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl