Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • ajurweda przepisy
  • dania wegetariańskie
  • zdrowa dieta
kuchnia ajurwedyjska
Deser migdałowy z szafranem

Przedstawiamy pyszny, intrygujący w smaku deser, który rozpływa się w ustach. Z dodatkiem szafranu i kardamonu - rozpali zmysły i pozytywnie wpłynie na nastrój. Możesz dodać do niego pistacje. Szczególnie polecamy na letnie popołudnie.

 

Z podanej ilości składników przygotujesz 4 porcje deseru.

 

Składniki:

40 całych migdałów namoczonych na noc i obranych ze skórki

5 szklanek mleka (w wersji wegańskiej może być mleko roślinne, na przykład ryżowe lub sojowe)

1 szklanka (albo dowolna ilość do smaku) nierafinowanego cukru trzcinowego

1/4 łyżeczki kardamonu

1 szczypta szafranu

1 pełna łyżeczka orzechów nerkowca lub pistacji (opcjonalnie, można pominąć)

1 łyżka ghee

 

Przygotowanie:

Zamocz szafran w łyżce ciepłej wody na 10 minut. Włóż migdały do blendera, wlej szklankę mleka i miksuj, aż całość uzyska płynną konsystencję. Zagotuj 4 pozostałe szklanki mleka, dodaj kardamon, orzechy nerkowce lub pistacje (opcjonalnie), namoczony szafran i zmiksowane migdały.

Mieszając, dodaj nierafinowany cukier trzcinowy oraz ghee. Gotuj przez 5 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Podawaj ciepłe.

Osoby o konstytucji kapha powinny dodać szczyptę imbiru w proszku i jeść tylko niewielkie ilości tego dania.

 

 

 

Szafran, kardamon oraz nierafinowany cukier trzcinowy – znajdziesz w zielonysklep.com - kliknij tutaj

 

 

 

 

 

Przeczytaj także:

Sziro, czyli indyjski deser 

Odmładzające mleko migdałowe 

Szafran - co warto o nim wiedzieć

 

 

 

 

 

Opracowanie na podstawie:

Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl