Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • warzywa strączkowe
  • kuchnia ajurwedyjska
  • zdrowa dieta
  • kuchnia indyjska
warzywa strączkowe
Czerwona fasola - smak Indii

Polecamy przepis na pyszne danie z czerwonej fasoli. Jego smak przywodzi na myśl klimat południowych Indii, gdzie potrawę podaje się z ciepłym ćapati, a czasem z gotowanym zielonym chili. Danie jest bardzo pożywne, zwłaszcza z dodatkiem kminu, kolendry i kopru. Spróbuj.

Tradycyjnie do potrawy dodaje się też trochę goździków, dzięki czemu uzyskuje ona ciekawy smak i staje się mocniej rozgrzewająca.

Czas przygotowania: w szybkowarze 1,5 godziny (bez szybkowaru 3 godziny)

 

Składniki:

1 szklanka suchej czerwonej fasoli

5 szklanek wody

1/2 pałeczki kombu

1⁄16 łyżeczki asafetydy

1 średniej wielkości cebula, pokrojona

1 łyżeczka świeżego startego korzenia imbiru (pomiń, jeśli dosza pitta jest wysoka)

1 łyżka ghee

1 łyżka nasion kminu

1/4 łyżeczki nasion kopru

1/2 łyżeczki kurkumy

1/8 łyżeczki suszonego imbiru

1/2 łyżeczki soli morskiej

1 i 1/4 łyżka cukru brązowego lub trzcinowego (według uznania)

1 łyżka startej skórki z pomarańczy ekologicznej

1 łyżeczka zmielonej kolendry

 

Przygotowanie:

Włóż fasolę do szybkowaru lub dużego garnka i zagotuj z wodą, kombu i asafetydą. Jeśli gotujesz w szybkowarze, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 30 minut pod ciśnieniem (około 7 kg).

Jeśli używasz zwykłego garnka, doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem na średnim ogniu, aż fasola zmięknie, czyli 1,5–2 godziny. (Być może trzeba będzie dodać więcej wody, jeśli gotujesz w garnku).

Rozgrzej ghee na średniej wielkości patelni, dodaj kmin i koper. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż kmin zbrązowieje (około 2–3 minuty). Dodaj kurkumę i dobrze wymieszaj. Dodaj cebulę i imbir, duś na małym ogniu, aż cebula będzie miękka i słodka, czyli około 5 minut. Mieszając, dodaj ugotowaną fasolę i gotuj bez przykrycia na średnim ogniu, aż większość wody odparuje.

Następnie dodaj resztę składników i dobrze wymieszaj. Gotuj na średnim ogniu przez następne 5–10 minut.

 

Czerwoną fasolę i inne warzywa strączkowe (w tym fasolę mung i różne rodzaje soczewicy) znajdziesz w zielonysklep.com - zobacz tutaj.

 

Przeczytaj także:

Zupa z imbiru i dyni z curry

Fasola w stylu indyjskim

Burgery wegetariańskie z fasolki

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl