Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • przepisy wegańskie
  • zdrowa dieta
  • dania bezglutenowe
kuchnia ajurwedyjska
Czatnej ze słodkiego ananasa

Czatneje zapewniają wiele doznań smakowych - są jednocześnie słodkie, kwaśne i ostre. Są świetnym dodatkiem do posiłku, dodają potrawie wyrafinowanego smaku. Mogą być gęste, kremowe i aksamitne. Przyrządza się je z owoców i aromatycznych przypraw. Jak przyrządzić czatnej?

 

Składniki:

1 dojrzały średni ananas

2 łyżeczki sproszkowanego kminu

1 łyżeczka sproszkowanych nasion kopru włoskiego

1/4 łyżeczki sproszkowanego cynamonu

1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego

3/4 łyżeczki czarnego pieprzu

świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny

3/4 szklanki brązowego cukru

sól do smaku (1-2 łyżeczki)

 

Przygotowanie:

Umieść wszystkie składniki w mikserze lub blenderze i zmiksuj na gładką masę. Przełóż do szklanego słoika lub miski, przykryj i schłódź. Czatnej można przechowywać przez 4-5 dni.

Czatnej do świetny dodatek do naleśników, ciast, ciasta drożdżowego, do twarożku etc.

 

Szukasz aromatycznych przypraw i ciekawych dodatków do potraw? Sprawdź nasza ofertę w zielonysklep.com

 

Przeczytaj także:

Słodki czatnej z mango

Czatnej z kokosa

 

Opracowanie na podstawie:

Dieta i odchudzanie zgodnie z ajurwedą. Scott Gerson. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2017.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl