Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • dania wegetariańskie
  • przepisy dla wegan
  • czatnej
kuchnia ajurwedyjska
Czatnej z mięty

Na słoneczne, gorące dni polecamy pyszny czatnej z dodatkiem mięty, daktyli i wiórków kokosowych. Ma intensywny, ale wyśmienity smak. Znakomicie pasuje jako dodatek do sałatek owocowych. Lekki i bardzo orientalny!

Czatnej możesz przechowywać w lodówce albo zamrażarce do 2 tygodni.

– wata, – pitta, umiarkowanie + kapha

Z podanej ilości składników przygotujesz 1,5 szklanki czatneju.

Składniki:

3 łyżki suszonych, pokruszonych liści mięty

6 drobno pokrojonych daktyli

1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

1/2 –1 łyżeczki soli morskiej

4 łyżki rodzynek

1 łyżeczka zmielonego kminu

3 łyżeczki soku z limonki lub cytryny

1/2 szklanki wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Wymieszaj dobrze wszystkie składniki. Gotowe!

Podawaj jako dodatek do sałatek owocowych. Smacznego!

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl