Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • dania wegańskie
  • czatnej z kokosa
  • produkty bezglutenowe
kuchnia indyjska
Czatnej z miętą i kokosem

Intensywny smak, orzeźwiająca mieszanka składników! Proponujemy przepis na czatnej z kokosa - lekko pikantny, z dodatkiem imbiru, kolendry i świeżej limonki - sprawdzi się jako dodatek do ryżu, letnich sałatek lub naleśników. Czatnej z miętą z dodatkiem daktyli jest delikatnie słodki. Który smakuje lepiej?

             

Czatnej z kokosa

Składniki:

2 szklanki niesłodzonych wiórków kokosowych

4 cm świeżego imbiru, obranego i drobno posiekanego

1/2 małej, posiekanej, zielonej papryczki chilli

1 łyżka natki kolendry

2 szklanki wody

2 łyżki ghee

1/2 łyżeczki nasion czarnej gorczycy

1/2 łyżeczki nasion kminu

1 szczypta asafetydy

4 świeże lub suszone liście curry

1/2 świeżej limonki

1/4 łyżeczki soli

 

Przygotowanie:

Kokos zmiksuj z imbirem, chilli i kolendrą. Dodaj wodę i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Rozgrzej rondel na średnim ogniu i dodaj ghee, nasiona gorczycy, kminu, asafetydę oraz liście curry.

Podgrzewaj do chwili, gdy nasiona zaczną wydawać trzaskający odgłos. Wsyp przyprawy do zmiksowanej mieszanki. Dodaj sok z limonki, sól i delikatnie wymieszaj.

Czatnej przechowywany w lodówce nadaje się do spożycia przez 2–3 dni.

 

Czatnej z miętą

Składniki:

3 łyżki suszonych, pokruszonych liści mięty

6 drobno pokrojonych daktyli

1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

1/2–1 łyżeczki soli morskiej

4 łyżki rodzynek             

1 łyżeczka zmielonego kminu

3 łyżeczki soku z limonki lub cytryny

1/2 szklanki wiórków kokosowych

Wymieszaj dobrze wszystkie składniki i ciesz się różnorodnością aromatów. Smacznego!

 

Smaczne dodatki do czatneju (przyprawy, siemię lniane, nasiona chia, jagody acai) znajdziesz w zielonysklep.com. Kliknij tutaj.

 

Przeczytaj także:

Pyszne i zdrowe koktajle

Lemoniada z miętą po ajurwedyjsku

Keczup ze świeżego mango

 

 

Opracowanie na podstawie:

Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

 

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl