Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • dania dla wegan
  • przepisy wegetariańskie
  • ajurweda przepisy
kuchnia ajurwedyjska
Czas na dynię!

Dynia jest słodka i rozgrzewająca. Znakomicie nadaje się do zup oraz potraw warzywnych. Sezon na dynie właśnie się rozpoczął. Polecamy przepis na dynię z zieloną fasolką. Potrawa jest smaczna zarówno z chlebem, jak i różnymi rodzajami kaszy.

 

Dynia z zieloną fasolką

Czas przygotowania: 40 minut

− wata, łagodnie + pitta, umiarkowanie + kapha

Z podanej ilości składników przygotujesz około 7 porcji potrawy.

Składniki:

2 szklanki fasoli strączkowej (250 g)

3 szklanki dyni (500 g)

1/2 szklanki wody

3 łyżki oleju słonecznikowego

1/2 łyżeczki nasion gorczycy

1/2 łyżeczki nasion kozieradki

1 ząbek czosnku

3/4 łyżeczki soli morskiej

2 łyżeczki zmielonej kolendry

1 łyżka syropu z ryżu brązowego

1/2 łyżeczki curry

Przygotowanie:

Umyj i wysusz fasolkę, pokrój na dwuipółcentymetrowe kawałki. Umyj dynię, pokrój na kawałki tak jak fasolę, następnie obierz ze skóry i potnij na centymetrowe plasterki.

Rozgrzej olej na dużej patelni i dodaj nasiona gorczycy oraz kozieradki. Kiedy gorczyca zacznie strzelać, dodaj ząbek czosnku w całości i fasolę. Smaż na średnim ogniu przez około 5 minut. Następnie dodaj pokrojoną dynię, sól i wodę. Duś przez kolejne 15 minut na średnim ogniu. Dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj.

Smacznego!

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl