Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • zdrowa dieta
  • kuchnia ajurwedyjska
  • herbaty organiczne
  • czaj
herbaty organiczne
Czaj, czyli herbata po ajurwedyjsku

Czaj jest delikatny, pobudzający, dodaje energii, a ponadto ma działanie rozgrzewające. Mieszanka przypraw, która składa się na tradycyjną herbatę ajurwedyjską, w naturalny sposób poprawia trawienie. Możesz przygotować w wersji tradycyjnej lub czaj moccha - z dodatkiem kakao i syropu klonowego. Spróbuj.

 

Czas przygotowania: 20 minut

Z podanej ilości składników przygotujesz 30 szklanek napoju.

Mieszanka przypraw

1/4 szklanki strąków lub nasion kardamonu

1/4 szklanki suszonego korzenia lukrecji lub nasion anyżu

1/4 szklanki granulek cynamonu lub 4 laski cynamonu o długości 7,5 cm

1/4 szklanki nasion kolendry

2 łyżki całych goździków

2 łyżki ziaren czarnego pieprzu

1 łyżka nasion kopru

 

Czaj

1 szklanka wody

2,5 cm świeżego imbiru pokrojonego na cienkie plasterki (pominąć w przypadku osób pitta)

1 łyżeczka mieszanki przypraw

1-2 łyżki mleka migdałowego, mleka owsianego, ryżowego lub innego wegańskiego

1 łyżeczka syropu klonowego lub syropu z brązowego ryżu

1/8 łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

Aby przygotować mieszankę przypraw, połącz wszystkie składniki w szklanym naczyniu. Aby przygotować czaj, zagotuj wodę z imbirem w rondlu średniej wielkości. Dodaj 1 łyżeczkę mieszanki przypraw. Zmniejsz ogień. Gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut. Przecedź przez sitko i nalej do szklanki. Mieszając, wlej mleko migdałowe i syrop klonowy oraz ewentualnie dodaj gałkę muszkatołową.

 

Czaj moccha

Zanim wlejesz mleko migdałowe, dodaj 1 łyżeczkę kakao w proszku lub karobu, energicznie mieszając. Dodaj 2 łyżeczki syropu klonowego.

Czaj z kofeiną

Przed dodaniem mleka migdałowego dodaj 1 torebkę czarnej herbaty organicznej, zielonej herbaty lub yerba mate. Zaparzaj przez 5-7 minut, po czym wyjmij torebkę herbaty.

 

Smacznego!

Pyszne herbatki złożone ze składników ekologicznych – herbaty organiczne Pukka oraz herbaty Yogi Tea – znakomite, unikalne mieszanki, znajdziesz w zielonysklep.com. Zobacz tutaj.

 

Przeczytaj także:

Imbirowa kawa latte

Herbatka z imbirem i kurkumą

Cynamon i kardamon 

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Jak odzyskać równowagę dzięki pożywieniu. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl