Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • dania wegańskie
  • przepisy bezglutenowe
  • kuchnia wegetariańska
  • curry
fasolka szparagowa
Curry z fasolki szparagowej

Fasolkę szparagową i ziemniaki smaż z gorczycą, kuminem, solą i pieprzem cayenne. Przygotowane w ten sposób warzywa świetnie sprawdzają się w roli suchej przystawki do dań dal i curry. Potrawę można podawać z ryżem lub chlebkiem pita. Pyszne, aromatyczne, sycące. Spróbuj.

 

Składniki:

1 łyżeczka oleju krokoszowego lub kokosowego

1/2 łyżeczki nasion gorczycy

1/2 łyżeczki ziaren kuminu

3/4 szklanki pokrojonej w cienkie plasterki czerwonej lub białej cebuli

1 łyżeczka przyprawy garam masala

1/4 łyżeczki mielonej kurkumy

1/4 – 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

2 średnie pomidory (pokrojone, około 1,5 szklanki)

1 łyżka przecieru pomidorowego (opcjonalnie)

3,5 szklanki świeżej fasolki szparagowej pokrojonej w 5-centymetrowe kawałki

3/4 łyżeczki soli

1/2 szklanki wody

2 łyżki posiekanej kolendry

 

Przygotowanie:

Rozgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć gorczycę i kumin. Smaż je, aż zaczną strzelać. Dodaj cebulę i smaż przez 6 minut lub do czasu, aż się zeszkli.

Wrzuć garam masala, kurkumę i pieprz cayenne. Smaż całość 2 minuty, często mieszając, aż zacznie pachnieć.

Dodaj pomidory i przecier i smaż przez 3 minuty. Wrzuć fasolkę i sól, wlej wodę, zamieszaj, przykryj patelnię i duś całość przez 15 minut.

Zamieszaj, spróbuj i w razie  potrzeby dopraw do smaku solą i przyprawami. Sprawdź, czy fasolka jest miękka, a jeśli chcesz, by całość nabrała konsystencji sosu, dolej wody. Jeśli fasolka nie jest gotowa, duś ją pod przykryciem, aż zmięknie (około 5 minut), uważaj jednak, by jej nie rozgotować. Posyp danie kolendrą i podawaj na gorąco, bezpośrednio po przyrządzeniu.

 

Przyprawy – gorczyca, kurkuma, kozieradka, kmin, sól morska, czosnek – znajdziesz w zielonysklep.com. Zobacz tutaj.

 

Przeczytaj także:

Placuszki ziemniaczane bez glutenu

Garam masala - przyprawa kuchni indyjskiej

Kotleciki curry z marchewką 

 

Opracowanie na podstawie:

Wegańska kuchnia indyjska. Richa Hingle. Wydawnictwo Purana, Wrocław 2017.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl