Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • chleb bezglutenowy
  • przepisy wegańskie
  • nasiona chia
  • kuchnia ajurwedyjska
nasiona chia
Chlebek z nasionami chia

Chlebek ten długo zachowuje swą miękkość - można nim zastąpić tradycyjne pieczywo, a nawet tortille. Znakomity jako dodatek do ciepłych warzyw duszonych na patelni, można go jeść z humusem, ze smażonym tofu, z pastą warzywną lub na słodko - z domową konfiturą. Spróbuj.

Z podanej ilości składników przygotujesz 10-12 chlebków.

 

Składniki:

3 łyżki nasion chia lub siemienia lnianego

2,5 łyżki łusek z nasion babki płesznik

3/4 szklanki + 2 łyżki ciepłej wody

1 szklanka mąki amarantusowej lub mąki z sorgo

1/4 szklanki skrobi z tapioki lub skrobi kukurydzianej

1/4 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki garam masala

2 łyżeczki oleju kokosowego, oleju krokoszowego lub innego neutralnego oleju

1/2 szklanki mąki amarantusowej lub ryżowej

Przygotowanie:

Zmiel lub zmiksuj na gruby proszek nasiona chia z łuskami babki płesznik. Przesyp proszek do dużej miski, zalej go wodą, wymieszaj i odstaw na 5 minut. Gotowa mieszanka konsystencją powinna przypominać gęsty żel.

W drugiej misce wymieszaj trzepaczką mąkę, skrobię, sól, proszek do pieczenia i garam masala.

Przesyp suchą mieszankę do miski z żelem, wlej olej i zagnieć. Z początku całość będzie wydawała się bardzo sucha, ale po minucie lub dwóch ugniatania powinna zacząć się lepić. Kiedy ciasto będzie miało lepką konsystencję, przykryj miskę ręcznikiem i odstaw na 5 minut.

Natłuść dłonie i podziel ciasto na 12 części, a następnie uformuj je w kulki. Na czas pieczenia chlebków przykryj je ściereczką. Spłaszcz pierwszą kulkę, mocno oprósz ją mąką i rozwałkuj na cienki placek. W trakcie wałkowania posypuj ciasto mąką, a jeśli za bardzo się lepi, umieść je między dwiema warstwami papieru do pieczenia.

Rozgrzej dużą patelnię na średnim/dużym ogniu. Kiedy będzie gorąca, połóż na niej pierwszy chlebek. Piecz około 20 sekund, aż na powierzchni zaczną tworzyć się niewielkie pęcherzyki. Przewróć go na drugą stronę i piecz jeszcze 20-30 sekund, aż bąble staną się większe i będzie ich więcej.

Na tym etapie możesz przewrócić chlebek, piec jeszcze 10 sekund i podać na stół lub opiec go nad dużym płomieniem, aż napęcznieje. Przy opiekaniu trzymaj go w szczypcach i obracaj co 1-2 sekundy, by równo napęczniał. Przełóż gotowy chlebek na talerz i przykryj go ściereczką. Tak samo upiecz pozostałe chlebki.

Możesz je przechowywać w pojemniku wyłożonym papierem lub ręcznikiem papierowym.

 

Mąki bezglutenowe – ryżowa, kokosowa, migdałowa, kasztanowa, jaglana, z groszku cukrowego – znajdziesz w zielonysklep.com. W naszej ofercie znajdziesz też: nasiona chia, olej kokosowy oraz przyprawę garam masala.

 

Przeczytaj także:

Bułeczki bezglutenowe

Ciasto ze szpinakiem

Chlebek dyniowy 

 

Opracowanie na podstawie:

Wegańska kuchnia indyjska. Richa Hingle. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa Purana, Wrocław 2017.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl