Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • zdrowa dieta
  • dania dla wegetarian
  • ajurweda przepisy
kuchnia ajurwedyjska
Chałwa z marchwi

To ekstrawagancki, pyszny i słodki deser. Z dodatkiem mielonego cynamonu, szczypty szafranu i płatków migdałowych – zadowoli najbardziej wytrawnych smakoszy. Przekonaj się, jak smakuje marchewkowa chałwa. Dasz się skusić?

 – wata, – pitta, – kapha

Z podanej ilości składników przygotujesz 6 porcji deseru.

 

Składniki:

2 szklanki drobno utartej marchwi

6 łyżek ghee

1 szklanka mleka (dla osób kapha – lepsze jest mleko kozie)

1/3 szklanki (albo dowolna ilość, do smaku) cukru trzcinowego albo innego

1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

1 szczypta szafranu

1 łyżka wody

1 łyżka płatków migdałowych lub 1 duża łyżka orzechów nerkowca

 

Przygotowanie:

Zamocz szafran w łyżce wody na co najmniej 10 minut. Roztop ghee w ciężkim rondlu na małym ogniu i dodaj marchew. Duś przez około 5 minut, aż marchew będzie aromatycznie pachnieć i lekko się zarumieni.

Nieustannie mieszając, dodaj mleko, namoczony szafran i pozostałe składniki. Gotuj na wolnym ogniu 12−15 minut bez przykrycia, do chwili gdy cały płyn zostanie wchłonięty. Często mieszaj, aby danie się nie przypaliło.

Podawaj w niewielkich naczyniach jako deser, w ilości około 1/4 szklanki na osobę.

Danie to równoważy wszystkie trzy dosze, ale osoby typu kapha powinny jeść je w niewielkich ilościach i − jeśli to możliwe − przyrządzać z mleka koziego.

Smacznego!

 

 

Przeczytaj także:

Sziro, czyli indyjski deser 

Deser ryżowy z rodzynkami

Słodka pokusa na gorąco 

 

 

Opracowanie na podstawie:

Gotuj z ajurweda dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti information services, Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl