Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • artretyzm
  • reumatyzm
  • stawy
  • ból
Ból stawów - jak sobie pomóc

W stawach dotkniętych artretyzmem toksyny są głęboko umiejscowione, zatem każde nagromadzenie się dodatkowych toksyn w układzie trawiennym spowoduje nawrót lub zaostrzenie dolegliwości.

W trakcie fazy zaostrzenia należy spożywać pokarmy lekkostrawne, płynne i w niewielkich ilościach.

Jeśli masz gruby nalot na języku, pij słabą herbatę z imbiru z cytryną i miodem. W fazie zaostrzenia spożywaj kleik ryżowy lub jęczmienny i rzadką zupę z fasoli mung.

Wyeliminuj z diety na co najmniej sześć tygodni produkty smażone, nabiałowe, pokarmy spożywane bezpośrednio po wyjęciu z lodówki, biały cukier, wszystkie rodzaje alkoholu oraz wszystkie warzywa psiankowate. Do psiankowatych należą m.in. ziemniak, pomidor, bakłażan, papryka. Jeśli nie potrafisz zrezygnować z tytoniu, ogranicz jego ilość w jak największym stopniu.

Jeśli używasz dużo chili, może to być częściowo przyczyną twojej choroby, dlatego należy go wyeliminować ze swej diety. Ogranicz ilość soli. Pij gorącą wodę.

Najlepsze smaki w przypadku reumatoidalnego zapalenia stawów to gorzki i ostry. Smaki te stosuje się do regulowania wata i usuwania toksyn. Ponieważ smak ostry działa rozgrzewająco, najlepiej jest aplikować substancje ostre w fazie remisji, aby aktywnie pobudzić ogień trawienny.

Smak gorzki jest szczególnie potrzebny w przypadku silnego bólu całego ciała, utraty apetytu, utraty smaku, niestrawności i gorączki.

Choć na tym etapie wszystkie gorzkie substancje mogą działać leczniczo na artretyzm, każda z nich ma określone właściwości.

Goryczka jest przydatna w razie braku apetytu i niestrawności. Aloes działa łagodząco na układ trawienny i oczyszcza wątrobę.

Berberys i mniszek również doskonale oczyszczają wątrobę. Jukka koi ból stawów. Korzeń lukrecji ma działanie przeciwzapalne.

Berberys, echinacea i gorzknik pomagają usuwać pasożyty.

Powszechnie znane zioła o smaku ostrym to: bazylia, kłącze tataraku, kocimiętka, koper, kozieradka, czosnek, imbir, bylica, pietruszka, mięta pieprzowa, kurkuma, waleriana, bukwica lekarska. Gatunki mięty, choć ostre, zasadniczo nie nasilają pitta, o ile nie stosuje się ich w nadmiarze. To samo odnosi się do kurkumy.

Prosty przepis na dolegliwości reumatyczne, zwłaszcza dotykające tylko jednego stawu, jest następujący: rozgnieć ząbek czosnku w łyżce mleka i zjedz go zaraz przed snem. Choć w tej chorobie produkty nabiałowe są zabronione, to niewielka ilość mleka będzie doskonałym nośnikiem czosnku i złagodzi jego drażniące, rozgrzewające działanie.

Opracowanie na podstawie:

Joga ziół. Ziołolecznictwo ajurwedyjskie Dawid Frawley, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information service.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl