Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • zdrowa dieta
  • błonnik pokarmowy
  • trawienie
  • ajurweda Kraków
jak poprawić trawienie
Błonnik pokarmowy - fakty i mity

Błonnik jest niezbędny w naszej diecie, aby zachować zdrowie i dobre trawienie. Czym jest błonnik pokarmowy? Jaka ilość błonnika jest wystarczająca w codziennej diecie? Do czego błonnik jest nam potrzebny? Czy nadmiar błonnika może spowodować problemy? Sprawdź.

Powszechnie wiemy, że błonnik ułatwia trawienie, zmniejsza ryzyko powstawania raka jelita grubego, może też ułatwić organizmowi regulację poziomu cukru we krwi.

Zasadniczo błonnik roślinny nie ulega strawieniu w organizmie człowieka, po prostu przechodzi przez jelita, łagodnie wymiatając różne substancje z jelita grubego.

Przeciętny zdrowy człowiek powinien spożywać 20-30 gramów błonnika dziennie. W przypadku osób odchudzających się zaleca się zwiększenie tej ilości, ale tylko nieznacznie.

Jaka jest zawartość błonnika w pokarmach?

- jabłko średnie ze skórką – 3,73 gram błonnika

- gruszka średnia ze skórką – 3,98 gram błonnika

- pomarańcza średnia – 3,14 gram błonnika

- marchew średnia – 2,16 gram błonnika

- brokuły 1/2 szklanki – 2,26 gram błonnika

- kapusta średnia (1/2 główki) – 14,5 gram błonnika

- płatki owsiane (1 szklanka) – 4,33 gram błonnika

- biały ryż (1/2 szklanki) – 0,31 gram błonnika

- brązowy ryż (1/2 szklanki) – 1,75 gram błonnika

- jęczmień (1/2 szklanki) – 6,80 gram błonnika

- migdały (3 sztuki) – 0,50 gram błonnika

Jeśli dieta jest bogata w naturalny błonnik, nie powinniśmy spożywać suplementów błonnika. Gdy dieta zawiera pokarmy bogate w błonnik, poziom minerałów się zwiększa.

Błonnik jest użyteczny ze względu na następujące działanie:

- wymaga dodatkowego żucia, a tym samym sprawia, że jemy wolniej. Dzięki temu mózg otrzymuje sygnał o sytości w odpowiednim momencie posiłku

- poprawia tolerancję glukozy

- zwiększa ilość kalorii wydalanych ze stolcem

- poprawia funkcjonowanie układu trawiennego, w tym także wydzielanie i mieszanie się soków trawiennych

Choć o wiele lepiej jest zapewnić sobie błonnik z pokarmów, to można też użyć w bezpieczny sposób pektynę jabłkową do potraw jako suplement błonnika. Pektyna jabłkowa – 1-3 gramów przed posiłkami – to naturalne źródło błonnika. Pamiętaj jednak, aby nie stosować większej dawki.

 

Szukasz zdrowych dodatków do potraw? Ryże, soczewice, fasole, mąki, przyprawy – znajdziesz w zielonysklep.com

 

Przeczytaj także:

Jak zregenerować i poprawić trawienie

Zdrowa dieta - piękny wygląd

 

Opracowanie na podstawie:

Dieta i odchudzanie zgodnie z ajurwedą. Scott Gerson. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2017.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl