Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • przepisy bezglutenowe
  • dania wegańskie
  • pączki ajurwedyjskie
  • kuchnia ajurwedyjska
pączki wegańskie
Bezglutenowe pączki wegańskie

Polecamy przepis na niebiańsko pyszne pączki wegańskie z dodatkiem mleka migdałowego. Aby mieć pewność, że pączki będą miękkie i wilgotne, do ich przygotowania użyj mleka sojowego w proszku. Pączki przygotujesz w 20 minut. Zatem do dzieła!

Z podanej ilości składników przygotujesz 14-16 pączków.

 

Składniki:

1/4 szklanki mąki owsianej

3 łyżki mleka sojowego w proszku

2 łyżki mąki ryżowej

2 łyżki mąki z migdałów

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

1/4 łyżeczki soli

2 łyżki puree z batatów

1 łyżka mleka migdałowego

1 łyżeczka oleju krokoszowego lub innego neutralnego oleju

1 łyżka mielonego siemienia lnianego lub nasion chia

1/4 szklanki skrobi z maranty trzcinowej lub innej skrobi

 

Przygotowanie:

W dużej misce dobrze wymieszaj trzepaczką mąką owsianą, skrobię, mleko sojowe w proszku, mąkę ryżową, mąkę z migdałów, proszek do pieczenia, sodę i sól.

W drugiej misce dobrze wymieszaj puree z batatów, mleko, olej i zmielone siemię lniane. Odstaw na 2 minuty.

Przełóż mokrą masę do miski z suchymi składnikami i wymieszaj. Zagniataj przez 1-2 minuty, aż powstanie miękkie ciasto o gładkiej konsystencji. Jeśli jest zbyt sztywne, dodaj kilka kropli mleka migdałowego. Odstaw gotowe ciasto na 5 minut.

Podziel ciasto na 16-20 równych części i uformuj z nich gładkie kulki.

Wlej na głęboką patelnię 4-centrymetrową warstwę oleju i rozgrzej go na średnim ogniu. Kiedy tłuszcz będzie dość gorący, smaż pączki z obu stron (w partiach), aż będą brązowe (około 4-6 minut). Usmażone pączki układaj na wyłożonym ręcznikiem papierowym talerzu.

Możesz posypać pączki cynamonem. Smacznego!

 

Mąki bezglutenowe – ryżowa, kokosowa, migdałowa, kasztanowa, jaglana, z groszku cukrowego – znajdziesz w zielonysklep.com

 

Przeczytaj także:

Mąki bezglutenowe

Chlebek dyniowy

Wegańskie babeczki 

 

 

Opracowanie na podstawie:

Wegańska kuchnia indyjska. Richa Hingle. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa Purana, Wrocław 2017.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl