Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • zdrowa dieta
  • przepisy wegańskie
  • suszone śliwki
przepisy wegańskie
Batoniki z suszonych śliwek

Polecamy przepis na domowe batoniki śliwkowe z dodatkiem cynamonu. Są znakomitą alternatywą dla batonów, które kupujemy w sklepach. Są pożywne i bardzo aromatyczne. Zawierają duże ilości żelaza.

Mają działanie lekko przeczyszczające.

Czas przygotowania: 1 godzina

+ wata, – pitta, – kapha

Z podanej ilości składników przygotujesz 24 batoniki (3,5 cm).

Składniki:

2,5 szklanki drobno pokrojonych suszonych śliwek bez pestek (około 270 g)

1 szklanka soku jabłkowego

1/3 szklanki wody

1/2 łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki ziela angielskiego

1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego (według uznania)

1 szklanka mąki jęczmiennej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki soli morskiej

1 łyżka ghee

3/4 szklanki wody

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 175°. Na patelni średniej wielkości gotuj na wolnym ogniu bez przykrywki śliwki, wodę i przyprawy przez 20–30 minut, aż wszystko zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodaj olejek migdałowy. W tym czasie zmieszaj resztę składników (mąkę, proszek do pieczenia, sól, ghee i wodę) w misce średniej wielkości. Mieszanka będzie się kruszyć i nie da się ugnieść. Niech cię to nie zniechęca.

Nasmaruj tłuszczem blachę do pieczenia (20 × 20cm) i wyłóż na nią ciasto jęczmienne. Przyciśnij palcami, by masa dobrze się ułożyła – teraz ciasto powinno się trzymać! Posyp cynamonem. Piecz przez 12–20 minut, aż się lekko zrumieni.

Kiedy ciasto będzie gotowe, wyjmij je z piekarnika i rozprowadź na nim masę ze śliwek. Przystrój skórką z limonki. (Jeśli nie możesz dostać ekologicznej limonki lub cytryny, ukrój kilka plasterków limonki bez skorki. Ciasto będzie miało wyrazistą dekorację). Włóż blachę z powrotem do piekarnika i piecz następne 15 minut. Ostudź i podawaj.

Smacznego!

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl