Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • przepisy wegańskie
  • kuchnia ajurwedyjska
  • dania bezglutenowe
  • bananowe curry
kuchnia wegańska
Bananowe curry

Polecamy intrygującą przystawkę na ciepło. Banany, jogurt kokosowy i wiele smakowitych przypraw: kurkuma, kmin, curry, kardamon. Wydaje ci się, że połączenie bananów i curry jest niemożliwe? Delikatnie słodkie, wyostrzone smakiem przypraw – z dodatkiem ryżu to danie doskonałe!

 

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

1 łyżka oleju kokosowego

1,5 łyżeczki sproszkowanej kurkumy

1 łyżeczka sproszkowanego kminu

5 twardych bananów, pokrojonych w 2,5-cm kawałki

1 łyżeczka soli

2 łyżeczki sproszkowanego curry

2 łyżki wody

1 szklanka jogurtu kokosowego

1 łyżeczka sproszkowanego kardamonu

1/8 łyżeczki pieprzu kajeńskiego

Sok z 1 cytryny

 

Przygotowanie:

Rozgrzej olej kokosowy w dużym, ciężkim rondlu ustawionym na średnim ogniu. Dodaj kurkumę i kmin. Zamieszaj. Podsmażaj przez 1 minutę. Dodaj banany, sól i curry. Smaż przez 5 minut, mieszając nieustannie, aby banany nie przywarły do dna.

Wlej wodę. Duś przez 5 kolejnych minut. Zmniejsz ogień. Mieszając, dodaj jogurt, kardamon, pieprz kajeński i sok z cytryny. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut, ciągle mieszając. Podawaj na ciepło.

Bananowe curry doskonale komponuje się z ryżem lub niemal wszystkimi mieszankami warzywnymi gotowanymi na parze.

 

Olej kokosowy, a także znakomitej jakości przyprawy znajdziesz w zielonysklep.com – zobacz tutaj.

 

Przeczytaj także:

Kotleciki curry z marchewką

Burgery wegetariańskie z fasolki 

Krem bananowy z rodzynkami

 

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl