Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • przepisy wegetariańskie
  • kuchnia ajurwedyjska
  • zdrowa dieta
  • dania bezglutenowe
przepisy wegetariańskie
Bakłażan w sosie gorczycowym

Polecamy przepis na pysznego bakłażana w aromatycznym sosie. Z dodatkiem nasion gorczycy, nasion kminu, świeżego imbiru, odrobiną kurkumy, natki kolendry, papryki w proszku - to prawdziwa uczta dla wszystkich, którzy lubią wyrafinowane i dobrze przyprawione smaki. Spróbuj.

 

Składniki:

2 średnie bakłażany

1/2 łyżeczki soli

1łyżeczka nasion gorczycy

1łyżeczka nasion kminu

1 łyżka stołowa ghee

1 łyżka stołowa oleju gorczycowego

1 łyżka stołowa świeżego utartego imbiru

3 suszone czerwone papryczki chilli

1/2 łyżeczki kurkumy

1 łyżeczka papryki w proszku

1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego

2/3 szklanki naturalnego jogurtu o niskiej zawartości tłuszczu

2 łyżki stołowe natki kolendry

 

Przygotowanie:

Obierz bakłażana i pokrój na pasku grubości około 6 mm. Posól i odstaw na 10 minut. W tym czasie podpraż na sucho na patelni lub w woku nasiona gorczycy i kminu, do chwili gdy zaczną „podskakiwać”. Przełóż je z patelni do naczynia. Używając papierowych ręczników, odciśnij nadmiar płynu z bakłażanów i osusz je. Podgrzej ghee w woku lub na patelni i podsmaż bakłażana, aż się zrumieni z obu stron. Odsącz na papierowym ręczniku, usuń resztki tłuszczu.

Podgrzej oleju gorczycowy w woku lub na patelni wraz z imbirem i chilli. Mieszając nieustannie, dodaj pozostałe przyprawy. Dolej jogurt i 200 ml wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Zmiel drobno podprażone nasiona gorczycy oraz kminu i mieszając, dodaj je do jogurtu i wody. Dodaj paski bakłażana i duś je pod przykryciem 5 minut. Przed podaniem posyp kolendrą.

 

Zobacz masło ghee w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu

Zobacz mieloną kolendrę w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu

 

Przeczytaj także:

Przystawka z marchewki

Pieczone bakłażany 

 

Opracowanie na podstawie:

Dieta i odchudzanie zgodnie z ajurwedą. Scott Gerson. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2017.

Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl