Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • dania wegańskie
  • przepisy dla wegetarian
  • zdrowa dieta
dania wegańskie
Bakalie i sezam, czyli szczypta orientu

Bakalie są nieodłącznym składnikiem wielu tradycyjnych ciast: makowca, sernika czy piernika. Nasz pomysł na bakalie to energetyzujące, słodkie kuleczki z dodatkiem sezamu w orientalnym stylu. Dasz się skusić?

Bakaliowo-sezamowe kuleczki to bardzo smaczny deser, któremu trudno się oprzeć. Jego zaletą jest to, że przygotowuje się go w zaledwie 20 minut. Zawierają przy tym całą masę wartości odżywczych.

Sezam – główny składnik smakołyku – oprócz tego, że jest bogaty w żelazo, cynk, magnez, białko, witaminę E, A i B, jest też źródłem wapnia. Łagodny, orientalny smak sezamu i dodatek wanilii tworzą subtelne połączenie. Miód użyty w przepisie delikatnie rozgrzewa. Polecamy zwłaszcza miód gryczany, który ma bardzo intensywny zapach. Zawarta w nim duża ilość witaminy C i B wpłynie na poprawę odporności organizmu. Jeśli dodasz miodu akacjowego lub lipowego, deser będzie miał łagodniejszy smak. Wiórki kokosowe pogłębią słodycz i aromat.

Możesz poeksperymentować ze smakiem kuleczek, dodając drobno posiekane daktyle, morele, figi lub orzechy. Jeśli chcesz, by kuleczki były bardziej aromatyczne, dodaj do nich cynamon oraz kardamon. Jeśli chcesz, by miały bardziej czekoladowy smak, dodaj do nich 2 łyżki dobrej jakości kakao. To jeden z tych przepisów, który pozostawia wiele możliwości do rozbudzenia swej kulinarnej wyobraźni.

To prosty, a jednocześnie wyśmienity deser, który w starożytnych Indiach zostałby uznany zapewne za afrodyzjak. A zatem do dzieła!

Czas przygotowania: 20-30 minut

Z jednej porcji możesz zrobić 14-21 kulek (o średnicy 2,5 cm)

 

Składniki:

1/2 szklanki nasion sezamu

1/3 szklanki miodu

2 łyżki świeżych nasion słonecznika

2  łyżki masła sezamowego lub tahini

1/2 szklanki grubo zmielonych pestek słonecznika

1/8 łyżeczki soli morskiej

1/2 szklanki niesłodzonych wiórków kokosowych (dodatkowo także do przystrojenia)

1 łyżeczka ekstraktu wanilii

Przygotowanie:

Zmiel grubo nasiona słonecznika w mikserze. Połącz wszystkie składniki, wyrób zbite i kruche ciasto. Uformuj kulki i obtocz w wiórkach kokosowych. Gotowe!

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl