Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • dania wegańskie
  • przepisy wegetariańskie
  • zdrowa dieta
warzywa strączkowe
Aromatyczna potrawka z soczewicy

Polecamy przepis na pyszny, delikatny i pełen aromatów dal. Z żółtą soczewicą, z dodatkiem mango, kurkumy, liści laurowych, kminu, przyprawy garam masala oraz natki kolendry - to rozgrzewająca potrawa, którą możesz podawać jako samodzielne danie lub z dodatkiem ryżu basmati. Spróbuj.

 

Z podanej ilości składników przygotujesz 6 porcji potrawy.

Składniki:

1,5 szklanki żółtej soczewicy

1/4 łyżeczki kurkumy

1 średnie mango obrane ze skórki i pokrojone w plastry

2 liście laurowe

1 łyżeczka soli

1/4 łyżeczki asafetydy

4,5 szklanki wody

1 łyżka stołowa ghee

1 łyżka stołowa oleju krokoszowego

1 łyżeczka nasion kminu

1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego

1 łyżeczka garam masali

1/3 szklanki posiekanej natki kolendry

 

Przygotowanie:

Kilkakrotnie wypłukaj dal (żółtą soczewicę) w zimnej wodzie. Wsyp do miski i mocz przez 3 godziny. Odsącz i wsyp do głębokiego garnka z liśćmi laurowymi, kurkumą i asafetydą, wodą i solą. Gotuj na małym ogniu, pod częściowym przykryciem, przez 45 minut, od czasu do czasu mieszając, aby dal nie przywarł do dna. Następnie przykryj, zmniejsz ogień i gotuj przez kolejnych 25 minut.

Gdy soczewica będzie się gotować, na patelni na średnim ogniu podgrzej ghee. Do gorącego dodaj nasiona kminu, które zrumienią się po około 15 sekundach. Następnie dołóż plastry mango i smaż, często je przewracając, przez 6-8 minut, aż będą miękkie. Zmniejsz ogień, posyp mango pieprzem kajeńskim, garam masalą i połową kolendry, smaż przez kolejne 2-3 minuty.

Wyłącz palnik, zawartością patelni polej dal. Delikatnie wymieszaj składniki. Udekoruj resztę kolendry i podawaj.

 

Szukasz aromatycznych przypraw i ciekawych dodatków do potraw? Sprawdź nasza ofertę w zielonysklep.com

Przeczytaj także:

Warzywa strączkowe w diecie wegetariańskiej

Zupa z czerwonej soczewicy

 

Opracowanie na podstawie:

Dieta i odchudzanie zgodnie z ajurwedą. Scott Gerson. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2017.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl