Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • produkty ajurwedyjskie
  • suplementy diety
  • medycyna naturalna
  • ajurweda zioła
produkty ajurwedyjskie
Amla – na odmłodzenie i wzmocnienie

Według ajurwedy amla to zioło o najsilniejszym działaniu odmładzającym. Jest najbogatszym naturalnym źródłem witaminy C. Amla korzystnie oddziałuje na krew, kości, wątrobę i serce. Regeneruje oraz odżywia tkanki.

Amla zwiększa ilość czerwonych ciałek krwi. Oczyszcza jamę ustną, wzmacnia zęby, odżywia kości oraz pobudza porost włosów i paznokci. Poprawia wzrok, hamuje krwawienie dziąseł oraz łagodzi stany zapalne żołądka i jelita grubego.

Jeden owoc amli wielkości śliwki zawiera kilkakrotnie więcej witaminy C niż pomarańcza. Ta witamina występuje w postaci odpornej na wysoką temperaturę, dzięki czemu znaczna jej część zostaje zachowana podczas gotowania.

Witamina C zawarta w amli neutralizuje wolne rodniki, które są przyczyną starzenia się komórek. Naturalne pochodzenie witaminy C powoduje lepszą jej przyswajalność niż witaminy C syntetycznego pochodzenia.

Amla (czyli indyjski agrest) używany jest w ajurwedzie jako środek odmładzający krew, serce, płuca i organy rozrodcze. Jest zalecana przy przeziębieniach, kaszlu i katarze. Korzystnie działa w przypadku infekcji bakteryjnych i wirusowych. Leczy infekcje układu oddechowego, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry oraz siwieniu.

Amla w okresie rekonwalescencji wspomaga regenerację organizmu. Opóźnia objawy starzenia się organizmu. Znacząco podnosi odporność, wzmacnia układ immunologiczny oraz działa wspomagająco w terapii chorób sercowo-naczyniowych.

Amla stanowi podstawę chyavanprash, ziołowego preparatu, który w medycynie ajurwedyjskiej jest podstawowym środkiem wzmacniającym i odbudowującym o wszechstronnym działaniu. Poprawia apetyt, oczyszcza jelita i reguluje poziom cukru we krwi.

Podstawowym smakiem amli jest kwaśny, jego drugorzędnymi smakami są słodki, gorzki, ostry i cierpki. Równoważy wszystkie trzy dosze, lecz najskuteczniej kontroluje pitta. Kwaśny smak amli może podsycić ogień trawienny, nie zaburzając wata, dzięki energii wychładzającej oraz słodkiemu skutkowi po strawieniu.

Amla ma silne działanie odmładzające. Jedna z nazw, którą określa się to zioło w sanskrycie, oznacza mamkę, co jest odzwierciedleniem korzystnego działania na ciało i umysł, podobnie jak w przypadku snu. Amlę stosuje się do leczenia wielu różnych chorób, lecz w szczególności nadkwaśności i dolegliwości wątrobowych. Poprawia wzrok, hamuje krwawienie dziąseł oraz łagodzi stany zapalne żołądka i jelita grubego.

Aby w pełni doświadczyć korzyści płynących z działania preparatu Amla, kurację należy stosować przez okres około 3-6 miesięcy. Czas trwania kuracji może być różny dla każdej osoby – w zależności od ogólnego stanu zdrowia i diety.

Preparat Amla Plus znajdziesz w zielonysklep.com

 

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl