Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • chleb
  • pieczywo
  • otręby
  • wypieki
Domowy chlebek

Zaletą tego chlebka jest to, że jest wilgotny, nie rozpada się i jest bardzo smaczny. Można również dodać do niego owoce, takie jak banany, morele lub daktyle, na przykład zamiast niektórych mokrych składników.

Możesz modyfikować przepis, eksperymentując ze smakiem i aromatem. Podajemy kilka pomysłów.

 

Czas przygotowania: 40 minut

łagodnie + pitta, łagodnie + wata, – kapha

Składniki:

1,5 szklanki otrębów owsianych

3/4 szklanki mąki kukurydzianej

1 łyżeczka soli morskiej

2 łyżeczki proszku do pieczenia (1,5 łyżeczki, jeśli pieczesz w wysokiej temperaturze)

2 szklanki mleka sojowego lub krowiego (sojowego dla kapha)

1-2 łyżki syropu klonowego (większa ilość dla wata i pitta, mniejsza dla kapha lub do smaku)

1 duże ubite jajko

1 łyżka oleju słonecznikowego

1/4 szklanki nasion słonecznika (według uznania)

Zarówno wata, jak i pitta mogą zmienić nieco przepis, dodając masło i dżem oraz substancję słodzącą (np. syrop ryżowy lub nieco więcej syropu klonowego).

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 220°. W średniej wielkości misce wymieszaj suche składniki: otręby, mąkę kukurydzianą, sól i proszek do pieczenia. W drugiej misce ubij jajko, a potem dodaj mleko sojowe, syrop klonowy i olej, nadal ubijając składniki. Dodaj mokre składniki do suchych, mieszaj krótko i delikatnie. Powstanie ciasto o kremowej, oleistej konsystencji. Nałóż do wcześniej natłuszczonej foremki i piecz przez 20-25 minut (włóż nóż w środek ciasta, powinien być suchy). Pokrój na 16 pięciocentymetrowych kawałków. Jeśli upieczesz ciasto w foremkach na muffinki, uzyskasz 12 sztuk.

Innym wariantem jest chleb cebulowy z szałwią: usmaż na łyżce oleju 1 małą pokrojoną cebulkę. Nie dodawaj słodzików (w postaci syropu klonowego czy owoców), lecz 1 łyżkę suszonej szałwii. Zmieszaj wszystko z mokrymi składnikami. Dalej postępuj jak w przepisie wyżej. To aromatyczny i lekki wypiek.

 

Opracowanie przepisu na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl